Ponedjeljak, 09 Ožujak 2015 13:44

Požeški pčelari danas imaju 7.000 košnica

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

40. GODINA DJELOVANJA PČELARA "ZLATNE DOLINE" -

POŽEGA - Proteklog vikenda održana je svečana sjednica Pčelarske udruga Zlatna dolina u povodu obilježavanja 40. godišnjice djelovanja. Osnovana je 1974. godine i tada je brojala 48 pčelara.

- Udruga Zlatna dolina danas broji 82 člana koji pčelare sa više od 7.000IMG 6498košnica. Jedan dio njih je na kotačima i mobilno, a upravo seleće pčelarstvo predstavlja uvjet za kvalitetno iskorištenje pčelinjih paša i stvaranje uvjeta za oprašivanje voćnjaka i ratarskih kultura kao što su uljana repica i suncokret. Važnost oprašivanja u intenzivnoj voćarskoj i ratarskoj proizvodnji shvatili su svi, a u posljednjih godina čak su za oprašivanje spremni i platiti. Iz toga je jasno vidljivo kako od pčela nemaju koristi samo pčelari - rekao je predsjednik udruge Tomislav Prpić te dodaje kako je kroz dugogodišnje djelovanje IMG 6548udruga postigla jako puno uspjeha na području pčelarstva. U okviru Europske unije sudjelovali su u puno projekata, a jedan od njih je monitoring medenja, jedini funkcionalni projekt u Hrvatskoj, gdje su uspješno kontrolirati stanje na terenu.

- Posljednji projekt je bio u suradnji s Veleučilištem u Požegi „The bee incubator", koji je sufinanciran iz fonda Europske unije. Vrijednost projekta je oko 145 tisuća eura, u čemu EU sudjeluje sa 126 tisuća. Osposobili smo 20 pčelara za pčelarsko zanimanje. Uz to, ponosni smo na tradiciju meduna, hrasta medunca, koju njegujemo, a uz pomoć udruge „Slavonski med" koja je nedavno osnovana u Osijeku, i u suradnji s pet županija, nadamo se da će i naš med hrasta meduna biti prepoznat kao izuzetan med - rekao je Tomislav Prpić.

Na svečanosti su bili nazočni i Jung Milan, Malinka Antun, Vuković Dane,Vujnović Ivan 90-to godišnji pčelar i jedan od osnivača udruge s zamjenikom gradonačelnika Darkom Puljašičem i županom Alojzom Tomaševićem Pavelić Vlado, Vujnović Ivan, Vujnović Ilija, Miličević Ivan, Nemet Ivo, Kovačević Luka, Lukić Milan i Jung Zlatko prvi osnivači udruge koji su dobili zahvalnice za svoj dugogodišnji rad.

Pčelarima su na svečanosti njihovu obljetnicu čestitali župan Alojz Tomašević, Darko Puljašić zamjenik gradonačelnika te Vedran Lesjak u ime Hrvatskog pčelarskog saveza, a učenici OŠ Julija Kempfa izveli su mali igrokaz o pčelama.

Tekst/Foto: Vanja Protić