Srijeda, 18 Veljača 2015 17:52

Stravično trovanje pasa u Gornjim vrhovcima

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NEDJELO KOJE JE NAIŠLO NA OSUDU CIJELE JAVNOSTI -

GORNJI VRHOVCI – Nakon saznanja i otkrivanja stravičnog zločina prema više pasa i mačaka u Gornjim Vrhovcima alarmirala nas je udruga Sirius i zamolila da obavijestimo javnost o ovome nedjelu koje je ubrzo dobilo osudu cijele javnosti. - U prosincu smo dobili dojavu da se na Gornjim Vrhovcima nalazi čopor odbačenih pasa. U selu živi samo pet stanovnika. Dostavljali smo mještanima hranu, a namjera je P1020723bila izvlačiti jednog po jednog psa u privremena udomljenje. Prvi je izvučen labrador Simba i to je ujedno jedini pas koji je spašen. Sljedeća je trebala biti skotna kujica, ali kad smo napokon uspjeli za nju pronaći privremeni smještaj i došli po nju ona je nestala. Sumnjamo da su ju ubili lovci. Ostalo je još pet pasa i deset mačaka, Jučer smo došli u redovni obilazak, ali pasa nije bilo, a nedostajale su i četiri mačke. Pronašli smo tri uginula psa. Na njima nema ozljeda – kaže Gordana Malbašić, predsjednica udruge Sirus iz Požege koja skrbi o napuštenim životinjama na području Požeštine.

Jedan od stanovnika koji je davao hranu životinjama kaže da je u nedjelju 8. veljače u 7 h, ujutro čuo da je stao u blizini njegove kuće automobil. Pronašao je plavu kutiju od sladoleda i u njoj meso i kosti i sve preliveno nečim crvenim. Posumnjao je da se radi o otrovu. Pokupio je ostatke i nažalost spalio.

- Psi su ugibali jedan po jedan u periodu od pet dana. Pošto se selo nalazi pod Papukom tamo je još uvijek veliki snijeg. Dva psa nismo pronašli, a ova tri su pronađena u krugu 200 - 300 m. Mačke nismo pronašli, a poznato je da se mačke kad ugibaju zavuku na osamu. Pozvali smo policiju koja je obavila očevid, P1020729a jednog uginulog psa šaljemo ujutro u Zagreb na obdukciji i analizu. Na žalost ove pretrage su veoma skupe i poslati sva tri psa je za našu udrugu nemoguća misija. Policija intenzivno traga za počiniteljem. Ovih pet stanovnika u ovom sablasnom selu u strahu je i za svoj vlastiti život. Molimo svu moguću pomoć, od korisnih informacija o počinitelju do prikupljanja sredstava kako bi se platili troškovi obdukcije i toksikoloških pretraga što će iznositi oko 7.500 kuna. Jedini preživjeli pas je pas koji ima vlasnika i koji je u prosincu mjesecu ranjen sa dva hitca. Jedan metak dobio je u nogu, a drugi u trbuh. Još uvijek se vide mjesta ranjavanja, a hramlje na jednu nogu što mu je vjerojatno spasilo život jer nije mogao doći do bačene otrovane hrane. Zapitajte se ljudi. Udruga će poduzeti sve da se krivci pronađu i da njihovo kažnjavanje bude opomena svim monstrumima – dodaje Gordana Malbašić.

Tijelo jednog psa je odvezeno u Zagreb na analizu, a rezultate o kakvom otrovu se radi znat će se nakon sedam dana jer te analize traju duže. Za sada nema nikakvih drugih novosti, a ni policija nije dala nikakvo priopćenje o nemilom događaju. Do kuda je došla istraga nije poznato, no poznato je da su mještani sela Gornji Vrhovci u strahu i da očevici iz straha ne govore o kojemu je vozilu i osobama riječ, jer se boje za svoj život. U nedavnoj prošlosti tamo je bilo nasilnog ponašanja prema stanovnicima, pa čak i pokušaja paljenja kuće i osoba u kući, o čemu su lokalni mediji izvještavali.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Udruga Sirius (Gordana Malbašić)