Petak, 30 Siječanj 2015 11:14

SOS Net za pet slavonskih županija

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NOVI PROJEKT ZA ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA -

 POŽEGA – „SOS Net“ zanimljiv je projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda koji je usmjeren na jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva na području čak pet slavonskih županija. Među njima je i Požeško-slavonska županija. Ovaj bi projekt omogućio udrugama da osobama u potrebi pružaju usluge.

Udruge za taj posao kako doznajemo od voditeljice projekta SOS Net Jasne Petrović imaju mnoge prednosti a najvažnije je svakako što djeluju u zajednici te dobro poznaju potrebe svojih korisnika. No te se usluge, upozorava Petrović moraju uskladiti s europskim standardima.

Veliku ulogu u jačanju kapaciteta i povezivanju upravo bi imala SOS Net mreža koja bi povezala udruge iz pet županija a kako bi zajednički aplicirali svoje projekte prema europskim fondovima. Dio  SOS Net-ovog projekta je organiziranje Internet burze socijalnih usluga kako bi se dobila cjelovita slika o tomu tko se tim poslom sve bavi od privatnika do udruga i ustanova a sve kako bi se vidjele koje su potrebe na terenu.

Svoje mjesto u SOS Net mreži pronašla je i Udruga roditelja djece s posebnim potrebama MI koja, prema riječima stručne suradnice Snježane Marić tu vidi mogućnost da ojača postojeće kapacitete i podigne razinu svojih usluga.

Nositelj projekta SOS Net mreže je Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono  iz Belišća a partneri Udruženje Baranja iz Luga, Udruga paraplegičara i tetraplegičara iz Osijeka te udruga Jaglac iz Orahovice koje su u nekim segmentima aktivnosti bave i socijalnim uslugama.

Uvodna će se konferencija održati početkom veljače u Orahovici.

Tekst: V.Re. Foto: arhivska fotografija (Alen Protić)