Srijeda, 24 Prosinac 2014 11:18

Lijepo vrijeme na štandove dovelo Požežane

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

BOŽIĆNI SAJAM ULJEPŠAO POŽEŠKU PJEŠAČKU ZONU

 POŽEGA – Božićni sajam koji se prethodnih godina održavao na raznim lokacijama konačno je dobio svoje mjesto gdje pripada, u pješačku zonu grada Požege, najživlju žilu kucavicu grada. Tako je postao zapravo njen ukras u ovo predblagdansko vrijeme, a Požežanima i njihovim gostima postao mjesto šetnje, ugodne kupnje i finih okusa domaćih proizvoda. Njegovu organizaciju potpisuje Turistička zajednica grada Požege, a za sajam je osigurala dvadesetak štandova. Šarenilo velike ponude, posebno štandovi požeških udruga koji se bave kreativnim radom ukrasa, suvenira i nakita, zatim udruga koje se bave humanitarnim radom, te proizvođači meda i proizvoda od meda, voća i voćnih prerađevina, ugostiteljski sadržaji, ali i fine slavonske lepinje primamile su posjetitelje.

Po prvi puta svoj štand je postavio i Caritas župe sv. Ivana Krstitelja iz Vidovaca koji niz godina prikuplja sredstva i priprema blagdanske pakete namirnica za potrebite iz svoje župe. Brojne ručne radove koje su nudili na prodaju u svojoj župi, sada su ponudili i Požežanima, ali i vruće i slasne slavonske lepinje uz dobrovoljni prilog za potrebite.

 Svoj štand postavila je i Udruga Sirius, jer briga za životinje uvijek je potrebna, pa i za vrijeme blagdana, nastojeći animirati građane za svoju humanu aktivnost i prikupiti potrebna sredstva za hranu i smještaj napuštenih životinja.

 Prave male kazališne pozornice izložili su akteri „Čarapiranja“ a sa svojim lutkama nastalim od rasparenih čarapa priredili su i mali kazališni program.

 Svoje proizvode izložili su i članovi Učeničke zadruge Cucurbita iz Brestovca, Udruge gluhih i nagluhih osoba iz Požege, Udruge Pet plus i stambene zajednice iz Novog Zvečeva, Udruge za izradu rukotvorina Paukova mreža, Udruge roditelja djece s posebnim potrebama Mi, Gradskog KUD-a Požega, Udruga za pomoć djeci i mladima Radost iz Pleternice. Na štandu Policijske uprave Požeško-slavonske informirali su mlade a posebno djecu o opasnostima koje prijete prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava u akciji Mir i dobro.

 U središtu pješačke zone članovi KUD Požeška dolina pjevali su božićne pjesme prikupljajući sredstva za pomoć požeškoj obitelji Jelenić. Ovu zaista lijepu i humanu gestu nagradili su prolaznici pohvaljujući ideju. – Ovo je naša tradicija u kojima mi ususret Božića pjevamo božićne pjesme. Naša želja je da uljepšamo božićne i novogodišnje blagdane članovima obitelji Jelenić koji su u teškoj situaciji. Ovdje je naš cijeli KUD sa tamburašima – istakao je predsjednik KUD-a Zlatko Vuković.

 Na štandu Anđeoske kuhinje čekale su nas vruće i slane girice, krumpirići i kuhano vino, pa je prvi puta i Požega doživjela pravi predblagdanski ugođaj.