Ponedjeljak, 24 Studeni 2014 15:39

Narodni plesovi i sviranje gajdi

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SEMINAR ZA VODITELJE FOLKLORNIH SKUPINA I GLAZBENIH SEKCIJA  -

 PLETERNICA – Zajednica kulturnih udruga Požeško-slavonske županije organizirala je u prostorijama KUD-a Orljava u Pleternici dvodnevni seminar za voditelje folklornih skupina i glazbenih sekcija pod nazivom „Prezentacija folklorne baštine“.

IMG 7460– Seminar je u svom plesnom dijelu obuhvatio fragmente folklorne građe Slavonije i Baranje, posebno Požeške kotline, a 40-tak sudionika iz svih KUD-ova Požeštine pridružili su se i polaznici izvan županije, iz Rečice kod Karlovca, Pitomače, Bjelovara i Vrbja kod Slav. Broda. Svi sudionici upoznat će se s nekoliko metoda rada s folklornim skupinama, a predavanje održava Krunoslav Šokac. Na taj način pokušat ćemo riješiti kronični problem nedostatka voditelja u KUD-ovima. Naučit će nove plesove i obučiti se da jedan dan postanu voditelji u svojim društvima. Na drugom seminaru obrađuju se tradicija glazbala panonskog područja na kojima imamo 20-tak polaznika, pa će obraditi početno i napredno sviranje gajdi, diplica, dvojnica i samice – istakla je Ana Pirović, tajnica Zajednice.

IMG 7463Kako na našem području nema gajdaša Stjepan Večković je imao odmah desetak zainteresiranih za sviranje gajdi, te nekoliko zainteresiranih za sviranje samice.

– Gajde nije teško naučiti, no gajde kao glazbalo su gotovo nestale, a tako i diplice, dude, dvojnice, lijerica i dr. Upravo globalizacija i dolazak modernijih glazbala sa zapada s kojima se atraktivnije moglo svirati, stara glazbala pala su u zaborav. Osim što su mladi naraštaji zaboravili to svirati, bilo je čak i sramota među mladima svirati te stare instrumente. kada sam želio to popularizirati instrumente sam nalazio u muzejima jer ih nitko više nije izrađivao. Sada je već lakše, ima puno mladih ljudi koji se žele ili se time već bave – istakao je Stjepan Večković, instruktor i graditelj starih instrumenta.