Petak, 07 Studeni 2014 11:21

Velika obljetnica požeških vatrogasaca

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

RAZGOVOR S POVODOM – 140 GODINA DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA POŽEGA, sa Šimunom Miletićem, predsjednikom DVD Požega  -

 POŽEGA – Danas je Dobrovoljno vatrogasno društvo Požega, najstarije vatrogasno društvo, a i općenito najstarija udruga na području Požeštine, koja sve ove godine okuplja ljude na humanom zadatku, spašavanja ljudi i materijalnih dobara od požara i drugih ugroza. Šesto je to po starini vatrogasno društvo u Slavoniji koja broji ukupno 450 društava, a dvanaesto u Hrvatskoj, koja ukupno danas broji 1.824 vatrogasna društva.

 Kako je sve počelo i dovelo do osnivanja vatrogasnog društva?
- DVD Požega obilježava svoju 140. godišnjicu postojanja i rada. Obzirom na ovakvu visoku obljetnicu zaključili smo da se to mora obilježiti na jedan dostojanstven i kvalitetan način, da svi građani dođu i vide da u ovom gradu već 140 godina djeluje dobrovoljno vatrogasno društvo. Društvo je osnovano daleke 1874. godine, na temelju tadašnjih nepogoda koje su zadesile ovaj grad. IMG 4764To je veliki požar u Ciganskoj ulici, današnja Njemačka ulica, veliki požar u Županijskoj ulici kada je gorjela županija, veliki požar u Sokolovoj ulici, Kempfovoj ulici, velike poplave koje su izazvali vodotoci koji se sa požeškog brda slijevaju prema gradu, koji su tadašnje rukovodstvo doveli do ocijene da je neophodno da se osnuje vatrogasno društvo. Na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Stjepana Pavišića i gradskog vijeća u to vrijeme osniva se dobrovoljno vatrogasno društvo, a tadašnju skupštinu društva na čelu s gradonačelnikom činili su svi gradski vijećnici. Oni su u to vrijeme došli do spoznaje da jedno takvo humanitarno društvo koje se u najtežem vremenu brine za spašavanje građana i njihove imovine zaslužuje tu pažnju. Tako bilježimo i da je prvi predsjednik društva bio plemeniti Svetozar Kušević, koji je u to vrijeme bio i član Sabora Hrvatske. Prvi zapovjednik je bio Izidor Lobe, pivar, istaknuti Požežanin u to vrijeme. Kroz povijest od 1874. godine uvijek su gradonačelnici obnašali odgovorne dužnosti predsjednika i tajnika u vatrogasnom društvu, od Cirakija, Kempfa. Sve važne funkcije u vatrogascima uvijek su nasljeđivali kulturnjaci, političari, gospodarstvenici.

 Kako ste za građane Požege organizirali obilježavanje ove visoke obljetnice?
- Da bi građani dobili kompletnu sliku rada i djelovanja kroz ovih 140 godina dali smo izraditi jednu knjigu koja će biti prezentirana 14. studenog u Glazbenoj školi u Požegi gdje će biti postavljena i velika izložba za građane. Bit će prikazana kompletna povijest DVD Požega u foajeu škole, dok će ispred na vanjskom dijelu biti izložena današnja vatrogasna tehnika. Za građane se organizira i koncert istog dana u 19,30 sati u koncertnoj dvorani. Tu se zahvaljujem Glazbenoj školi jer nas kao vatrogasce za to mjesto veže dugih 90 godina. Kroz povijest u ovom gradu bilježimo dva vatrogasna spremišta, prvo koje je bilo kraj zgrade Gimnazije, na današnjoj lokaciji gdje se gradi nova sportska dvorana uz današnju Katoličku osnovnu školu i Gimnaziju, a drugo od 1931. godine gdje je danas Glazbena škola. Zbog toga su se i oni uključili da budu dio našeg programa, da građanima ne budemo na pomoći samo kad su stradanja, nego i kad nešto obilježavamo i veselimo se.

 Proslava obljetnice se održava kroz dva dana?
- Drugog dana imamo cjelodnevni program proslave i obilježavanja. Sve počinje sa svetom Misom u katedrali, koju će predvoditi vlč. Žuljević, zatim polaganje vijenaca uz spomenik na Trgu 123. brigade. Od 9 sati odajemo počast svim našim istaknutim vatrogascima koji su nažalost umrli i počivaju na požeškim grobljima sv. Ilije i sv. Elizabete. Od 10 sati održat će se otvoreni koncert na trgu sv. Trojstva naše limene glazbe Trenkovi panduri. Moram istaći i da je limena glazba također poveznica sa nama vatrogascima, jer je osnovana iz redova vatrogasaca, školovana u okviru vatrogasaca, a i instrumenti su kupljeni iz vatrogasnog budžeta. Ta glazba je usko povezana s nama i zahvaljujem članovima glazbe i kapelniku Čačiću što sudjeluju ovim koncertom u našoj obljetnici.

Za građane i brojne goste na vašoj obljetnici priredili ste i veliku pokaznu vježbu?
- Gosti na našu obljetnicu se okupljaju od 13 sati u Glazbenoj školi, a od 14 sati organizirat ćemo združenu vatrogasnu vježbu naših vatrogasaca i naše Javne vatrogasne postrojbe na objektima OŠ Julija Kempfa. Od 15 sati održat će se Svečana 140. sjednica DVD Požega. Očekujemo na našoj obljetnici najviši vrh vatrogastva Hrvatske, predsjednika Vatrogasnog saveza RH Sanadera, načelnika Popovića, oba počasna predsjednika Franju Gregurića i Teodora Frickog. Nositelj i glavni pokrovitelj ove naše manifestacije je grad Požega i gradonačelnik Neferović, a supokrovitelj je županija i župan Tomašević, te Vatrogasna zajednice županije i grada Požege. Veliki sponzor je Vatropromet iz Zagreba, kuća koja snabdijeva nas vatrogasce s potrebnom opremom.

 Obilježavanje velikih obljetnica uvijek je prigoda da se nagrade i najzaslužniji?
- To je prilika da se sve naše članove koji su u vatrogastvu nagrade. Prvo nagradit ćemo one naše članove po pravilniku za 10, 20, 30, 40 i 50 godina rada u vatrogastvu i društvu a onda posebno članove i ljude koji su se zalagali za razvoj našeg društva, naših mladih kategorija koji su se istakli na vatrogasnim i kup natjecanjima, te plakete DVD Požega za goste i vanjske suradnike. Nagrade i priznanja bit će uručena na svečanoj sjednici Skupštine DVD u Restoranu Sara.