Nedjelja, 02 Studeni 2014 11:36

Provodi se 11 projekata zaštite lokaliteta i spomenika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAŠTITA SPOMENIČKE BAŠTINE NA PODRUČJU POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

 POŽEGA - Na području Požeško-slavonske županije ove se godine provodilo ili je još u tijeku realizacija 11 programa zaštite i obnove nepokretne spomeničke baštine. Uz radove na spomeniku fra Luki Ibrišimoviću, u Požegi se radi na još dva projekta. Jedan se odnosi na nastavak radova na franjevačkoj crkvi Svetog Duha a drugi na crkvu Svetog Lovre gdje se, kako doznajemo od pročelnika konzervatorskog odjela Žarka Španičeka nastavlja s restauracijom fresaka a što bi trebalo biti okončano do kraja godine.

 - Radovi na postamentu fra Luke Ibrišimovića bit će nastavljeni iduće godine. Kada je riječ o obnovi interijera crkve Svetog Duha u sklopu Franjevačkog samostana u Požegi to je višegodišnji projekt koji će duže trajati. Ove godine on bi se odvijao na prostoru triju južnih kapela uz crkvenu lađu koja bi se ove godine uređivala - rekao je Španiček navodeći kako od ostalih većih radova u Požeštini svakako valja spomenuti radove na crkvi Svetog Augustina u Velikoj.

 Radovi na obnovi pročelja su u tijeku na sjevernom dijelu a dokumentirat će se nalazi na zidu koji su se vidjeli, kao što su ostaci starih prozora i vrata. Ukoliko ovaj program iduće godine od Ministarstva kulture dobije više novca on bi tada iduće godine u cijelosti mogao biti završen a crkva Svetog Augustina uređena i prezentirana kao cjelovito uređeno kulturno dobro. Ove je godine za tu namjenu osigurano 200 tisuća kuna.

 - Treba još spomenuti i radove na Starom gradu u Kaptolu na baroknoj crkvi svetog Jurja unutar Starog grada. Lani su bili rekonstruirani svodovi a sada se ide na rekonstrukciju krovišta. Plan je da se krovište završi ove godine tako da bi jedan važan segment unutar starog grada bio gotov i prezentan javnosti - rekao je dalje Španiček.

 Upravo zbog dosta programa prisutno je i financijsko usitnjavanje pa je tako primjerice Stari grad u Kaptolu od strane Ministarstva kulture dobio 150 tisuća kuna dok je primjerice prijašnjih godina taj iznos bio 200-ak tisuća kuna. Za projekt crkve svetog Augustina koji je jedan od najvećih projekata u ovom kraju dobiveno je 200 tisuća, a traženo dvostruko više novca. Ministarstvo kulture, kako doznajemo od pročelnika konzervatorskog odjela u Požegi Žarka Španičeka ove je godine za programe zaštite nepokretne te pokretne spomeničke baštine osiguralo 1,6 milijuna kuna.