Srijeda, 13 Kolovoz 2014 09:39

Novi Aurea fest Požega trajat će sedam dana

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SNIMANI NAJAVNI SPOTOVI ZA OVOGODIŠNJI POŽEŠKI TAMBURAŠKI FESTIVAL „ZLATNE ŽICE SLAVONIJE“  - 

SVOJIM PJESMAMA NAJPOPULARNIJI IZVOĐAČI POZVALI GLEDATELJE NA FESTIVAL – „DOĐITE U POŽEGU“

 POŽEGA – Organizacijski odbor ovogodišnjeg požeškog festivala upriličio je snimanje najavnih spotova sa novim pjesmama najpopularnijih izvođača koji će ove godine nastupiti na Aurea festu Požega 2014. po pozivu. Novom organizacijom i pod novim imenom Aurea fest Požega, festivalska manifestacija će trajati 7 dana, a u sklopu tamburaške večeri „Zlatnih žica Slavonije“ svoje pjesme po pozivu organizatora pjevat će devet izvođača, Slavonske lole s pjesmom „Taki, vaki, naki“, Miroslav Škoro s pjesmom „Sokak bez imena“, Dike „Sve češće dođe“, Gazde „Samo tebe ljubim“, Slavonski dukati „Fora Tandora“, Boris Čiro Gašparac „Starim, starim dušo moja“, Šima Jovanovac „Boli me“, Patria „Svatko svojim putem“ i Begini „Kome da se žalim“.
Svi oni su snimili najavne spotove koji će prezentirati u javnosti novi festival, te privući gledatelje na Trg sv. Trojstava od 1. do 7. rujna. Uz spotove izvođači su snimili i najavne špice s pozivom gledateljima „Dođite u Požegu“. Spotovi su snimani na najpoznatijim lokacijama u gradu Požegi, od pješačke zone, Trga sv. Trojstva, parka uz katedralu sv. Terezije Avilske, Starog grada, novog pješačkog mosta preko rijeke Orljave i nove Glazbene škole. Svi spotovi će se ovih dana do festivala vrtjeti na nacionalnim i lokalnim televizijama u sklopu kampanje prezentacije novog požeškog festivala.
- Ako imamo pjesmu, imamo više hitova, onda se pozlati i posao. Danas imamo toliko virtuoza i tamburaša koje nismo nikada do sada imali i jednostavno je samo na autorima da oblikuju našu budućnost. Možda se trebaju više dogovarati, kao i u drugim umjetničkim granama i bit će sve u redu, neće biti tonjenja, jer „Kolo sreće uokolo vrteći se ne pristaje“ rekao je još Gundulić. Stoga želim ovim tvorcima novog festivala, novog imena, da uspiju jer znam koliko je to teško. Hvala i vama medijima koji to podržavate i s nama ste dio te priče – rekao je već legenda tamburaške glazbe Šima Jovanovac, koji je za ovu priliku sam napisao tekst i glazbu za pjesmu „Boli me“, a Branimir Jovanovac i Krunoslav Dražić napisali aranžman. – Pjesma je iskrena, istinita, da malo ljudi lažu i ne priznaju kao ja u njoj, da svakom od nas u srcu i duši postoji netko koji nam nedostaje. I kad god je se sjetimo nije to stvarna bol, nego što bi voljeli da je tu. Kad je tebi ta osoba u mislima, pratilac tvoga života. Već sam se dosta napjevao o Slavoniji i ovo je sada pjesma koju sam uvijek želio pjevati, ovo je moj novi put koji su mi napravili Branimir Jovanovac i Krunoslav Dražić, nazvan je u hrvatskoj kao jedan domaći, slavonski country s kojim se može ući u svijet. Nadam se da će dodatnom hrabrošću biti stvoreno nešto što će ostati i onda kad me ne bude.
„Starim, starim, dušo moja“ pjeva ove godine Boris Ćiro Gašparac Požeški. – U imam ove godine dobru pjesmu, no to ja mislim, a što će reći narod, to je drugi par rukava. Radi se kako pjesma i sama kaže „Starim starim, dušo moja, u jeseni zlatnoj starim, ako nekada u proljeće ja za tebe i sad marim“ refren kaže da je u životu i pjesma uvijek poruka. Ako nema poruke u pjesmi, kao općenito kroz sliku, poeziju onda u životu ne možemo očekivati da pjesma ostane. kad narod osjeti da se pjesma tiče njih, ona u narodu mi ostaje. Moraš biti iskren a u pjesmi moraš dati sebe, dušu, interpretaciju – kaže popularni Ćiro, jer on pjeva uvijek kao da pjeva i sebi, a onima s duge strane pozornice, narodu tu pjesmu upućuje. Ti pjesmu pošalješ, a narod je prihvati i pjeva, ta pjesma ostaje. – Masa velikih pjesama koje narod pjeva više ni nezna tko je napravio pjesmu, tko ju je skladao, ali će je uvijek pjevati, „Laže selo, lažu ljudi“ je pjesma koju sam otpjevao 1992. godine na požeškom festivalu, ali je ostala. Ili „Za šaku dukata“. Tako i ova pjesma ima poruku, da smo svi bili jednom mladi, a onda odjednom prohuja, sve kao s vihorom i prođe pedeset godina, pa ću i ja na ovogodišnjem Aurea festu, festivalu novog imena otpjevati ovu pjesmu. Autori su dobro osmislili pjesmu i mislim da će se ljudima svidjeti, a vrijeme će pokazati. U pjesmi će se svi naći jer svi starimo. (Ha sada ste se malo nasmijali, ali i vi starite). Ja sam u ovoj Gimnaziji maturirao 1964. godine, a kad sam 1961. napravio svoj prvi sastav „Crnih 6“, onda sam mislio a kada ću ja biti maturant. Sada mi je prošlo 50 godina od mature i mislim da sam se bavio onime što dobro znam. Ja pjevam s dušom, a u svaku pjesmu nastojim uliti svoju dušu – ističe Ćiro Požeški, koji je uvijek na požeškoj pozornici imao mnogo uspjeha.