Petak, 30 Svibanj 2014 09:39

Cvijeće iz školskog plastenika za gradske cvjetne površine

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SURADNJA POLJOPRIVREDNE ŠKOLE I GRADA POŽEGA  -

POŽEGA – Dobar primjer lokalne suradnje škole i lokalne uprave ugovor je potpisan između Poljoprivredno prehrambene škole i grada Požege o isporuci cvijeća za potrebe gradskih cvjetnih površina. Poljoprivredno-prehrambena škola u Požegi ovog proljeća pokrenula je proizvodnju sadnica cvijeća u novom plasteniku koji je financiran Programom Europske unije za Hrvatsku u sklopu IPA komponente IV – Razvoj ljudskih potencijala – Horticultural inclusion – povezani s cvijećem. Cilj projekta bio je popularizacija hortikulture kroz poboljšanje sposobnosti učenika koji se školuju za poljoprivredna zanimanja, a posebice učenika zanimanja pomoćni cvjećar, koji pohađaju učenici s poteškoćama u razvoju, ali isto tako i poboljšati materijalne uvjete i kvalitetu praktične nastave i stručne prakse učenika te ih na što bolji način pripremiti za tržište rada ili nastavak obrazovanja.
IMG 8470- Početkom ove godine postignut je dogovor između Grada Požege i Poljoprivredno-prehrambene škole o poslovnoj suradnji. Naime, Poljoprivredno-prehrambena škola u Požegi ove godine po prvi puta proizvela je sadnice cvijeća za uređenje Grada Požege koje je zasađeno na zelenim površinama našega grada. Veoma smo sretni što nam je Grad Požega ukazao povjerenje i sa nama dogovorio proizvodnju sadnica cvijeća te se nadamo nastavku poslovne suradnje između škole i lokalne uprave a očekujemo takvu suradnju i s drugim poslovnim subjektima na području naše Županije ali i građanstva – rekla je ravnateljica Marija Grgić, prof.
Ove godine proizvodnja je dogovorena i upravo se realizira za proljeće-ljeto, sa ukupno 10.500 sadnica, petunija, begonija, crvene salvije, tegetesa žutih i verbene, te za jesen ove godine 8.800 sadnica, maćuhica krupnog i sitnog cvijeta. Tijekom cijele proizvodnje sudjelovali su učenici škole uz stručno vodstvo voditeljice praktične nastave Ane Kelam, dipl. ing. agronomije. – Naš plastenik površine 400 kvadrata, sa 16 stolova može proizvesti do 16.000 lončanica cvijeća presadnica. Osim jednogodišnjeg cvijeća koje smo ove godine uglavnom proizvodili za grad Požegu, pikirali smo i nešto povrća, te presadnica povrća. Pikirali smo rajčicu, celer, poriluk, papriku, sve kupusnjače, a to smo prodavali. Na tim poslovima u okviru praktične nastave pomoćnih cvjećara rade učenici s poteškoćama u razvoju i učenici sa smjera agroturistički tehničari, te opći poljoprivredni tehničari. Učenici rade na praksi ovisno o potrebama u proizvodnju i plasteniku, ali i u voćnjaku, vinogradu i na polju. Učenici vole praktičnu nastavu i ja sam zadovoljna što smo uspjeli proizvesti sve što je bilo potrebno po ugovoru, posebno sve cvijeće koje su uzgojili učenici s poteškoćama u razvoju koji se školuju za pomoćnog cvjećara.