Nedjelja, 25 Svibanj 2014 12:10

Prvi Sajam antikviteta u Požegi

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

TJEDNIK KRONIKA POŽEŠKO-SLAVONSKA USPJEŠNO ORGANIZIRAO  -

POŽEGA – Nakon brojnih gradova koji su već ranije pokrenuli organizaciju Sajma antikviteta, od prošle subote 24. svibnja pridružio im se i grad Požega sa svojim 1. Sajmom antikviteta. Sajam se održao na prostoru Trga sv. Terezije od 09 sati u organizaciji tjednika Kronika požeško slavonska, te pod pokroviteljstvom grada Požege i Turističke zajednice grada Požege.
- Požega je stari grad, koji bilježi 800 godina tradicije, grad kulture kojega su još davno nazvali „slavonska Atena“, pa sigurno zaslužuje i jedan ovakav Sajam antikviteta. Održavamo ga na prostoru Trga sv. Terezije gdje su se održavali nekada veliki sajmovi, pa i dva puta tjedno, a kroničari bilježe da se nekada na tom prostoru moglo vidjeti stotinjak seoskih kola sa stokom i hranom, a i požeški obrtnici su oduvijek bili poznati sa svojim proizvodima koje su prodavali na ovakvim sajmovima. Željeli smo samo vratiti dio tog starog duha, a svakako su za to najbolji antikviteti, što nam je u potpunosti i uspjelo jer se na 1. Sajam antikviteta u Požegi odazvalo čak 25 izlagača, sa područja cijele Slavonije, od kojih i tri sakupljača i kolekcionara iz Požege – rekao je ispred organizatora Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska.
Sajam su sa nizom pohvala prihvatili i brojni Požežani koji su posjetili sajam, te izrazili podršku da se Sajam antikviteta u Požegi organizira više puta kroz godinu. Sajam je otvorio požeški gradonačelnik Vedran Neferović uz zamjenika Darka Puljašića i direktoricu Turističkog ureda Silviju Podoljak. Kao i u nekadašnja stara vremena sajmu su nazočili i članovi Požeške građanske straže, koji su nekada bili zaduženi za održavanje reda u cijelom gradu, a posebno na sajmovima, što je i ovom sajmu dalo jedan poseban štih.
Na sajmu su građani Požege mogli naći raznih vrsta antikviteta, od filatelije, numizmatike, značaka, ordenja, militarije, starih knjiga, geografskih karata, razglednica, slika, gramofonskih ploča, mnoštvo starih kućanskih predmeta, starog namještaja, glazbenih instrumenata, starih radioaparata, starih gramofona, starih fotoaparata, mnogo nekadašnjih predmeta iz kućanstava koja danas imaju ulogu u uređenju prostora, starih ručnih radova i tekstilnih ukrasa, narodnih nošnji i odjeće iz proteklih desetljeća, vaza i svijećnjaka i dr. Građani Požege mogli su uživati u kupnji, razmjeni ili i sami nešto ponuditi na prodaju. Dobre utiske na kraju izrazili su i izlagači, te najavili podršku organizatoru, tjedniku Kronika i na budućim sajmovima antikviteta.