Četvrtak, 22 Svibanj 2014 11:53

Tristo učenika požeških škola na povijesnom Sokolovcu

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

5. GODINA PROJEKTA SAT ISTINE O DOMOVINSKOM RATU  -

POŽEGA - Ovo je najneobičnija učionica u kojoj sam boravio i slušao nastavu - rekao je Franjo Čičak iz Agencije za odgoj i obrazovanje, došavši na "Sat istine" koju Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Požege provodi za učenike osnovnih i srednjih škola Požeško-slavonske županije. Kad je rekao najneobičnija učionica mislio je na veliki vojni šator, ali i na lokaciju brda Sokolovac iznad Požege, odakle se vidi cijela Zlatna dolina. - I drugim udrugama ovaj požeški primjer ću navesti kao pozitivan primjer, da razmijene iskustva i vide na koji način požeška udruga educira učenike 8. razreda, koji se ovdje okupe na prekrasan način. Ovdje mogu spojiti upoznavanje zavičaja, jer se odavde vidi cijela dolina, pa i sat tjelovježbe jer se prije treba popeti odavde. U odnosu na druge županije ovo se može smatrati vodeći projekt u edukaciji o Domovinskom ratu - kaže Čičak.
IMG 7605- Ovakva vrsta programa su najpozitivniji programi koje potiče i pomaže Ministarstvo branitelja u provedbi. Radi se o prijenosu znanja i iskustava, prijenosu povijesnih događaja koji su se dogodili mladim generacijama. Djeca tu sada vide potpunu i pravu istinu o Domovinskom ratu, vide da oko njih žive heroji Domovinskog rata, ne moraju ih tražiti preko interneta i na televiziji. Ovo je najpozitivniji i dobar primjer drugima jer evo sada kreću u zadarskoj županiji - rekla je Mirela Buterin, načelnica sektora za skrb o hrvatskim braniteljima Ministarstva obrane.
- Ovo je već peta godina kako smo počeli provoditi projekt u gradu Požegi, prvo samo s gradskim školama, a onda nakon vidnog uspjeha poslije smo ga proširili na sve osnovne i srednje škole Požeško-slavonske županije. već drugu godinu sa požeškim školama radimo kao terensku nastavu ovdje na brdu Sokolovac, gdje se nastava uz audio video sredstva i kratke filmske zapise održava u velikom vojničkom šatoru, a nakon nastave svi dobiju radi ugođaja i vojnički grah koji kuhamo ovdje u vojnom kazanu. To svim učenicima svakako ostaje u sjećanju, a posebno i vrlo dojmljivo predavanje koje vodi naš umirovljeni bojnik Mario Kalan - rekao je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, a samo danas Sat istine će čuti preko 300 učenika. Za ovaj projekt Udruga je dobila podršku ministarstva branitelja, grada Požege i Požeško-slavonske županije.
IMG 7619Učenicima se na početku obratio i požeški župan Alojz Tomašević koji je istakao da se danas nalaze na povijesnom prostoru koji je zaslužan za slobodu ovih krajeva još od turskog doba, jer je sa ovog brda fra Luka Ibrišimović poveo hrvatski narod u oslobođenje od osmanlijske vlasti. - Prije 24 godine na ovom prostoru sastali su se prijatelji, dragovoljci, koji su donijeli odluku da neće dozvoliti dalje zatiranje jugokomunizma, a posebno neće dozvoliti agresiju na svoju domovinu. Mi dragovoljci ovdje smo rekli da ćemo obraniti domovinu, i obranili smo je. Danas mi je čast što sam umirovljeni general, ali i župan ove županije ovdje pred vama i sa svojim prijateljima s kojima sam krenuo u obranu domovine.
Satu istine prisustvovali su učenici OŠ Julija Kempfa, Antuna Kanižlića i Dobriše Cesarića sa svojim nastavnicima i ravnateljima.