Ponedjeljak, 19 Svibanj 2014 14:05

Počelo raščišćavanje najviše stradalog Gradca kraj Pleternice

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

GRADAC – Počelo je raščišćavanje poplavljenih prostora naselja Gradac, smještenog uz grad Pleternicu, gdje je u poplavi stradalo gotovo 200 objekata, uglavnom obiteljskih kuća, gospodarskih poljoprivrednih zgrada i nekoliko obrtničkih pogona. Kako je i obećano stanovnicima, sav uništeni namještaj, kućanske aparate i ostale uništene stvari odvest će Komunalac Požega, koji je već od jutra u akciji s kontejnerima. Još uvijek se ismpumpavaju podrumske prostorije i peru od mulja koji je nanijela rijeka Orljava koja je poplavila gotovo cijelo naselje.
- Nama je sve uništeno, jer smo u podrumskom stanu, ja muž i baka. Velika je šteta jer je nama voda bila skoro do plafona. Sad smo sve iznijeli van jer je sve uništeno od namještaja i kućanskih aparata. Peremo robu, posuđe i ostalo. kako ćemo mi to riješiti neznam jer oboje ne radimo. Već duže vrijeme oboje tražimo posao, ali nitko nigdje ne prima. Netko će nam morati pomoći, obećali su i moramo čekati jer nam je veliki problem i izgubili smo sve što smo imali – kaže Valentina Dravec.
U donjem dijelu kuće katnice žive – Voda je u prizemlju bila oko jedan metar, a tu stanujemo ja i supruga. Sin je na katu. Stradao nam je namještaj, dvosjed, trosjed, kauči, frižider sam uspio dići u zrak. Stradali su mi mlin za šrotanje hrane za piliće i kokoši, prije nekoliko dana kupio sam svinje za tov i sva sreća još ih nisam dovezao. Motor na hidroforu je uništen pa nemamo sada ni vode ni za pranje. Sami to sve nećemo moći nabaviti i popraviti, jer mirovina je mala - rekli su Manda i Juraj Rožman.
Vatrogasci još i dalje pomažu na ispumpavanju podruma i gospodarskih prostorija, organizirano vozila Agroproteinke odvoze leševe uginulih domaćih životinja, odvozi se uništeni namještaj, a svi očekuju pomoć, prvo od grada Pleternice, koji im je najbliži, ali i županije Požeško-slavonske.
- Zahvaljujem se svim dobrim ljudima koji su zvali i ponudili pomoć, a među prvima je i Željko Pavlović iz Croatia Osiguranja koji su osigurali tri nova isušivača prostora. Četiri dana smo se borili s poplavama, napravili smo sve što je u našoj moći da ta voda ode. Voda se povukla i sad nam je ostao problem u preko 100 obiteljskih kuća u koja je voda ušla u stambene prostore – rekla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja ima pune ruke posla oko sanacije i stalnih upita ljudi kojima treba pomoći.
Danas u dopodnevnim satima požeško-slavonski župan Alojz Tomašević donio je Odluku o proglašenju elementarne nepogode za cijelu Požeško-slavonsku županiju.