Subota, 17 Svibanj 2014 13:47

Stvarat će pod imenom Matka Peića

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OSNOVANA ZAVIČAJNA UDRUGA PISACA I SLIKARA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Štujući ime poznatog požeškog pisca i slikara, Matka Peića, ubuduće će pod tim imenom zajedno stvarati za sada preko trideset zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije, koji su osnovali svoju Udrugu Matko Peić. Osnivanje udruge pokrenuo je inicijativni odbor, a prihvatili budući članovi. - U ovoj udruzi dobro došli su svi oni koji vole umjetnost, kulturu, ne moraju biti samo stvaraoci, mogu biti i ljubitelji – istakla je Ana Pirović, tajnica Zajednice kulturnih udruga Požeško-slavonske županije na osnivačkoj skupštini u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega.
Za prvog predsjednika izabran je pisac kratkih priča iz Pleternice, Mato Mikić, IMG 6883koji je odmah istakao da mu je to prva predsjednička uloga. – Ideja o ovoj udruzi u meni tinja već nekoliko godina i dočekali smo današnji dan da smo ponosni osnivači. Dobili smo i puno novih lica a spojili smo slikarstvo i slikare u istu udrugu. Veže nas naša umjetnost i svatko ima svoje razloge zašto joj se priklonio. Umjetnost pisanja i slikanja je jedan krasan hobi u ova teška vremena, koja imaju svoje lice. Ova moderna vremena žele od čovjeka stvoriti robota, porezni broj jer je vladavina kapitala i profita. Upravo ova naša umjetnička strana žestoko se protivi tom nastojanju vremena koje nas je stiglo i vodi u lošem pravcu. Veže nas ta umjetnička crta koja traži apsolutnu slobodu duha gdje naša kreativnost može doći do punog izražaja. ovo što smo danas ovdje izložili, naše knjige, naše slike, je naše bogatstvo, naš kapital, u čega smo uložili ono najbolje što imamo. Svoju knjigu ja smatram svojim djetetom koje IMG 6889me nikada neće iznevjeriti – rekao je Mato Mikić, nakon izbora.
Za dopredsjednicu društva izabrana je Rajka Radoš iz Jakšića iz redova slikara. – Slikarstvom se bavim preko 15 godina, samouka sam, a stvaram uz malo nadarenosti i puno volje i rada. Mislim da će nam ova udruga pomoći puno da se možemo bolje predstaviti javnosti, povesti neke akcije. Od slikarstva se ne može živjeti, no to je velika radost, koja me ispunjava. Imala sam neke svoje izložbe, a mislim da ćemo sada zajedno moći organizirati više izložbi – smatra Rajka Radoš. U Upravni odbor još su ušli Maja Jeličić Meter, slikarica iz Pleternice, Danijel Bogdanović, pisac iz Alaginaca, i Gordana Malbašić, pisac iz Požege.