Subota, 10 Svibanj 2014 23:37

Prisegnulo 37 vojnikinja i 334 vojnika

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SVEČANOST PRISEGE 12. NARAŠTAJA DRAGOVOLJNIH ROČNIKA HRVATSKE VOJSKE U POŽEGI  -

POŽEGA – „Prisežem, Domovini vjeran“ zaorilo se iz punog glasa 371. postrojenog ročnika, koji su se dragovoljno prijavili na služenje vojnog roka u redovima Hrvatske vojske. Svoju svečanu prisegu u ovoj 12. generaciji naraštaja dobrovoljnih ročnika HV u Požegi dalo je 37 vojnikinja i 334 vojnika, te time nastavili slavnu tradiciju HV. U do sada 11 generacija vojnu obuku završilo je 3.198 dragovoljnih ročnika od kojih je 411 žena.
Čestitke mladim ročnicima prvi je uputio zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc, u svoje ime, ali i u ime ministra obrane RH Ante Kotromanovića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Drage Lovrića. Svečanosti prisege nazočili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški gradonačelnik Vedran Neferović, te ostali visoki časnici HV, predstavnici Udruga proizašli iz Domovinskog rata. – Mi smo sretni što iz godine u godinu uvijek imamo veliki broj mladih ljudi koji se žele pridružiti HV, bilo kroz dobrovoljno služenje ili se kasnije pridružiti u oružane snage. Ovo je budućnost koja će nas zamijeniti a iz razgovora s vojnicima zaključili smo da su spremni i da će bez velikih problema završiti ovih osam tjedana obuke. nama ostaje da izaberemo najbolje i pružimo im priliku da kroz specijalističku vojnu obuku i kroz selekciju uđu u sastav profesionalne vojske – istakao je general Repinc nakon svečane prisege, dodajući da će upravo iz ove i slijedećih generacija dragovoljnih ročnika krenuti popunjavanje preko 2.000 uskoro ispražnjenih mjesta s kojih odlaze oni stariji vojnici iz HV. Stoga je važno da oni pokažu sve što mogu, steći znanja i fizičku spremnost, jer će proći vrlo jaku selekciju.
Danas je svoju svečanu prisegu dala Kaja Vinčazović, ekonomistica iz Sibinja pored Slav. Broda. – Ovdje sam danas jer sam to htjela, volim oružje, uniformu, obuku, osjećaj da sam dio ovog sistema. Poseban osjećaj je dana biti ovdje u ovom svečanom trenutku. Mislim da nema problema koji se ne može prevazići i da ću uspješno završiti obuku. Ako uspijem voljela bih se aktivirati u sklopu oružanih snaga.
Njen kolega Mihael Mihaljević iz Donje Motičine pored Našica, završio je za menadžera u turizmu, završio i stručno osposobljavanje, ali kaže. – Volim ovaj poziv, vojska me oduvijek privlačila i nakon nekog vremena odlučio sam pokušati doći u vojsku, odraditi temeljnu obuku, a po završetku obuke i rezultati želio bih nastaviti u dočasničkoj školi. Danas je prekrasno, prekrasan ambijent, jako puno ljudi, veliki domoljubni zanos, još uvijek sam pod tim dojmom.
Ove godine očekuje se još jedna generacija ročnika od 400 vojnikinja i vojnika. Do sada je vrlo malen broj onih koji su odustali u samom početku obuke.