Četvrtak, 08 Svibanj 2014 12:15

Čak četiri velika zlata za najbolje

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PRISPJELO 127 UZORAKA NA ŽUPANIJSKO OCJENJIVANJE VINA U KAPTOLU -

KAPTOL – Unatoč tome što se nije ove godine održao tradicionalni sajam Vino-kap Udruga vinogradara, vinara i voćara Općine Kaptol organizirala je Županijsko ocjenjivanje vina. Na natjecanje su pristigla 127 uzoraka bijelih, pretežno graševine, i crnih vina, a ocjenjivanje je pod vodstvom prof. dr. sc. Dubravke Premužić ocjenjivalo 10 ocjenivača, iskusnih someliera i enologa.
- Budući da je ovo Županijsko ocjenjivanje vina, pravo sudjelovanja na istom imaju samo vinari s područja Požeško-slavonske županije. Kako bi se mogla komparirati kvaliteta naših vina, Udruga je u svrhu poboljšanja kvalitete osigurala nekoliko vrsta vina iz Mađarske županije Šomođ, koja su takođerIMG 5073 sudjelovali na ovom ocjenjivanju. Sa Županijom Šomođ, odnosno tamošnjim vinarima razvijen je jedan od oblika prijateljstva, već se nekoliko godina međusobno posjećujemo o vinskim manifestacijama a ovo prvo međunarodno ocjenjivanje svakako će koristiti vinarima obje države rekao je predsjednik kaptolačkih vinara Ferdinand Novak.
Zadovoljna vinima koja su ove godine došla na ocjenjivanje, unatoč teškoj godini za vinogradare, kada su opet svoj obol dali u podrumima, bila je prof. Premužić. – Pretežiti broj lijepih graševina smo dobili iz berbe 2013. godine, što me je oduševilo ove godine. To je jedna lijepa krasna graševina, jer nismo imali veliki koncentrirani šećer pa nismo dobili ni velike alkohole. Noći su bile dosta hladne, pa su kiseline bile sačuvane i vina su lijepa i harmonična, čak preko 90% ih je imalo uravnotežen alkohol sa svježinom, sa kiselinama. To je ono što je uvijek privlačilo kod graševina. Imale su i vrlo lijepe arome, pa me je ovogodišnje ocjenjivanje vratilo onim nekadašnjim graševinama, koje su počele nestajati zbog promjene klime – rekla je prof. Premužić, koja te promjene prati zadnjih 20 godina, i to što čini priroda, na to smo nemoćni, pa sve više stradaju kiseline u grožđu, rastu koncentracije šećera, i alkoholi idu u ono što je nekada bilo nezamislivo, graševine sa 14% alkohola.
Velika izjednačenost uzoraka vina dovela je i do pripetavanja i dodatnog ocjenjivanja četiri uzorka vina, koja su ponovno dobila najviše ocjene i na kraju proglašenje čak četiri velika zlata. Imena nagrađenih bit će objavljena na svečanoj dodjeli priznanja.