Utorak, 18 Ožujak 2014 14:47

I ove godine Grand Prix otišao u Osijek

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

9. KUP UGOSTITELJA "SV. GRGUR" U POŽEGI -

POŽEGA – Po 9. puta Kup ugostitelja „Sv. Grgur 2014.“ okupio je učenike srednjih škola ugostiteljske struke Slavonije i Baranje, koji se održava na Obrtničkoj školi u Požegi. Budući konobari, kuhari te mladi somelieri s ponudom vina uz jela natječu se u pripremi kratkih i dugih alkoholnih i bezalkoholnih barskih mješavine, s ručnim i električnim mješačima, u pripremi slanih i slatkih jela, flambiranju jela s alkoholom, a uz pravilnu prezentaciju somelieri juniori služili su vina kutjevačkih i požeških vinara uz spravljena jela.
Ove godine je bilo 45 natjecatelja. Ukupno je podijeljeno 28 kipića fra Luke Ibrišimovića. Najbolji u pripremanju slatkog jela su bili Martin Prugovečki i Ružica Kukavica iz Osijeka, drugi su Katarina Šalić i Ramon Di Carlo iz Đakova, a treći Ines Skec i Antun Belša iz Pitomače. U pripremanju slanih jela najbolje su kuhali Marina Vuk i Marina Mlikotić iz Bjelovara drugi su bili Ines Skec i Antun Belđa iz Pitomače, a treće mjesto su dobili Katarina Mutabdžić i Ana Jelić iz Županje. Najbolje kratke barske mješavine je pripremila Mateja Janček iz Pitomače, Danijela Abramović iz Osijeka, te Anđelko Jelaš iz Zagreba. Prvo mjesto u pripremanju barskih mješavina u električnom mješaču je pripalo Heleni Grizelj iz Virovitice, drugo mjesto Ines Habus iz Osijeka i treće mjesto Slavku Topalušiću iz Požege. Najbolji sommelier junior je Ivan Marinjak iz Osijeka. Grand prix je ove godine osvojila Hotelijersko-turistička škola iz Osijek.
Već tradicionalno na Kupu sa svojim vinima sudjeluje i poznata kutjevačka vinarica Zorica Tandara, koja mladim somelierima juniorima donira svoja vina i sudjeluje u savjetovanju kako gostu što bolje ponuditi odabranu vrstu vina uz pojedina jela, te pravilno poslužiti gosta. Uz graševinu i rajnski rizling somelieri nude kasne i izborne berbe.