Srijeda, 12 Veljača 2014 11:07

Štite od požara 120 godina

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA VELIČKIH VATROGASACA  -

VELIKA – Ovo je povijest ne samo za općinu Velika nego i za našu županiju jer nema puno vatrogasnih društava i ostalih udruga sa tolikim dugim radom – istakao je uz čestitke Ferdinand Troha, zamjenik župana za društvene djelatnosti na 120. Godišnjoj sjednici DVD Velika.
Danas društvo broji 60 izvršujućih članova uz brojne podupiruće članove, te 17 članova vatrogasne mladeži, što su svi sudionici sjednice isticali kao pohvalu, jer to je svakako budućnost društva. Podršku u radu dobili su i od svoga načelnika općine Vlade Bobana, koji je i sam član DVD Velika, a najveću podršku dobivaju kroz financije, jer dobrovoljni vatrogasci sredstva za rad dobivaju jedino od lokalne zajednice. Vrlo kvalitetnu suradnju istakli su i sami vatrogasci, jer osim tih prihoda i svoje članarine nešto dobiju od donacija i pružanja vlastitih usluga. Prošle godine tako su na raspolaganju imali kao središnje društvo oko 150 tisuća kuna, istakao je u svom izvješću Anto Adžić, tajnik društva.
Dobra godina što se tiče vatrogasaca je ona u kojoj nemaju puno požara, a Velički su tako sudjelovali u gašenju 13 požara, što je nešto manje nego prijašnjih godina, posebno požara otvorenog prostora. No imali su zato 18 tehničkih intervencija, intervencija u prometu na spašavanju povrijeđenih u prometu, te prijevoza vode u sušnom vremenu, naglasio je Franjo Zvekić, predsjednik DVD Velika.
Veliku pažnju u DVD Velika polažu i stalnom obučavanju i podizanju spremnosti vatrogasaca, tako je 6 novih članova završilo obuku za vatrogasca, njih tri za vatrogasca 1 klase, a tri za vatrogasnog dočasnika. Za vatrogasne specijalnosti od upotrebe dišnih aparata, tehničkih intervencija i akcidenata uspješno je obuku završilo 16 vatrogasaca.
Povodom visokih obljetnica nagrađuju se i zaslužni članovi, tako je za 20 godina rada u društvu priznanje dobio Dejan Matijević i Darko Andrijević, za 30 godina Petar Obrovac, Vitomir Knezović i Milan Grubišić, a za čak 40 godina rada u DVD-u Petar Matajić, Josip Boban i Milan Pastulović. Srebrnu vatrogasnu plamenicu dobio je Slavko Kovačević, brončane vatrogasne plamenice Petar Obrovac i Drago Štokić. Srebrnu vatrogasnu medalju primili su Branko Hašek, Dalibor Marinić, Dominik Štiglić, Dejan Matijević i Aleksandar Rončević, a brončanu vatrogasnu medalju primili su Ivan Obrovac, Vlado Boban, Ante Adžić, Ivan Stožicki, Mato Čosić, Dragan Zlomislić,  Antun Nemet, Darko Andrijević, Dominik Kovačević, Vjekoslav Jakovljević, Josip Terzić, Marko Šostić, Josip Štiglić, Matej Bošnjaković i Josip Kovačević.