Nedjelja, 02 Veljača 2014 12:47

Šampionski švargli napravio Danko Mjertan iz Požege

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

2. ŠVARGLIJADA U GRABARJU DONIJELA NOVE ŠAMPIONE  -

GRABARJE – KUD Poljadija iz Grabarja i tjednik Kronika požeško-slavonska organizirali su 2. Švarglijadu, koja je donijela nove šampione među proizvođačima te poznate slavonske delicije. Među dvadesetak proizvođača Zlatnom plaketom i ujedno šampioskom titulom kao proizvođač švargla s najvećim brojem bodova nagrađen je švargl Danka Mjertana iz Požege. Samo nekoliko bodova iza njega ocjenjen je švargl mlade Marije Ribičić iz Grabarja, a za bod manje švargli Joze Malčića i Davora Baričevića. Kako se na Švarglijadi svi uzorci ponude na degustaciju i ocjenjivanje svim posjetiteljima završne svečanosti, da je zaista najbolji proizvođač švargla Danko Mjertan, potvrdili su i glasovi posjetitelja u dvorani Vatrogasnog doma u Grabarju.
 - KUD Poljadija, mi kao čuvari kulturne baštine uzeli smo si za pravo da i ovaj dio gurmanskog i gastro dijela, koji polako izumire, da ga stavimo ponovno na trpeze u ovom dijelu Slavonije. Starima na čast a mladima na ponos uzeli smo si obvezu da sačuvamo taj dio baštine kroz Švarglijadu. Ta manifestacija će kod nas postati tradicionalna u vrijeme prvog tjedna veljače, u vrijeme kad su švargli najbolji za konzumaciju – rekao je Ivica Ribičić, predsjednik KUD-a Poljadija.
 - Švargl je stari slavonski proizvod koji se pravi od kuhanog mesa, srceta, jezika, obrazina svinjske glave, slanine i kože te mesa koje se ne stavlja u druge proizvode. Meso za švargl se uglavnom reže ili melje na krupnu šajbu. Smjesa u koju se dodaje sol, biber je glavni začin, malo paprike i luk češnjak puni se u želudce koji se moraju dobro nekoliko dana stisnuti, da izgube suvišnu tekućinu. On se dimi na dimu bukovine ili graba nekoliko dana. Dobijemo krasan proizvod koji nije trajan proizvod i nakon kolinja on se uglavnom troši u prva tri hladna zimska mjeseca  - istakao je Vjencesla Hruška, poznati i nagrađivani proizvođač kulena i šef ocjenivačkog suda u kojem su još bili zamjenik župana Ferdinand Troha, inače prehrambeni tehnolog, novinari i predstavnici požeških medija Verica Rebrina, Dražen Krstanović, Kruna Protić i Jelenko Topić.
Na svečanoj večeri na kojoj svatko uređuje svoj stol i na stol stavlja svoju hranu koju su pripremili u svom domaćinstvu proglašen je najljepši i najslavonskiji stol. Tu laskavu nagradu dobio je stol obitelji Marenjak iz Grabarja, a posebne pohvale stol obitelji Starčević iz Lakušije i stol mladih članova KUD-a Poljadija. (AGM Kruna)