Subota, 18 Siječanj 2014 11:26

Vincelovo 2014. u Kutjevu d.d.

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

PRVIM REZANJEM TRSA LOZE I ZALIJEVANJEM TRSA VINOM ZAŽELJELI USPJEŠNU VINOGRADARSKU GODINU -

KUTJEVO - Obilježavanje Vicelova i početak vinogradarske godine obavlja se najprije u vinogradima Kutjeva d.d., a tradicija je da se to obavi na lokalitetu Vile Vinkomir i vinogradima na blagim padinama iznad grada Kutjeva. Prvim rezanjem trsa loze i zalijevanjem trsa vinom uz blagoslov i najljepše želje za dobrom vinogradarskom godinom, od Vincelova kreću i prvi poslovi u vinogradu. - Već nekoliko godina nemamo normalnu vinogradarsku godinu, ili je previše sušna, ili je previše vlažna, a ova je posebno čudljiva i nepredvidljiva. Ove neobično visoke temperature za ovo doba godine izazivaju kod nas bojazan da sokovi u lozi ne krenu kolati, što je prerano, a kasniji hladni dani i mrazevi uništili bi lozu. Stoga očekujemo od ovog blagoslova da nam donese dobru vinogradarsku godinu - istakao je član Uprave Kutjeva d.d. Mladen Jitrak.

Blagoslov vinograda obavio je kutjevački župnik Marijan Đukić a prvo orezivanje trsa uz većinskog vlasnika Envera Moralića i župana požeško-slavonskog Alojza Tomaševića lozu je zarezala i Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede. Za sve vinogradare ona je najavila skore natječaje za sredstva iz omotnice, koje će vinogradarima donijeti dodatna sredstva za poboljšanje marketinga i sredstva za nastup na novim tržištima zemalja Europske unije.

Kutjevo d.d. ponovno se pokazalo kao pravi domaćin, a uz birana vina s kojima su ove godine odnijeli na desetke domaćih i međunarodnih priznanja gostima je na raspolaganju bilo cijeli niz delicija. Uz već tradicionalni "vincelovski štap", slanina i domaća kobasica na štapu koju si je svatko sam pripremao, bilo je tu kobasica kuhanih u vinu, šarana pečenog na rašljama, pečene janjetine na ražnju, te svakako kuriozitet, pečeni vol na ražnju.

Svake godine kao zabavljači u Kutjevu gostuju zvijezde estrade, a ove godine ta čast je pripala Nedi Ukraden. Ona je nizom svojih starih pjesama mnoge odvela u njihovu mladost, a novim hitovima uz "viljamovku" i druge podigla cijeli šator na noge. Cijelu večer su se izmjenjivali i vrsni tamburaši, Bosutski bećari i domaći tamburaši Bisernice, pa je pjesme i plesa bilo za svakoga. Gotovo tisuću gostiju u velikom šatoru zabavljalo se i nazdravljalo novoj vinogradarskoj godini, a u ponoć veliki vatromet izmamio ih je u zaista neobičnu toplu noć.