Srijeda, 15 Siječanj 2014 10:05

Projekti čaglinskog Zadrugara u funkciji razvoja turizma

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

USPJEŠAN RAD BRANITELJSKE ZADRUGE IZ ČAGLINA -
 

ČAGLIN - Osnovana prije nekoliko godina kako bi braniteljima ili članovima njihovih obitelji osigurali egzistenciju na području koje zbog svoje nerazvijenosti ima status područja od posebne državne skrbi, braniteljska zadruga „Zadrugar“ iz Čaglina pokazala je svu svoju opravdanost. Po ostvarenim rezultatima njihova je zadruga među uspješnijima u Slavoniji. Potvrđuje to i stari i devastirani objekt kojega su adaptirali i uredili a koje danas služi kao prenoćište sa šest soba i 15 ležaja čije kapacitete popunjavaju izletnici i ljubitelji prirode, te lovci koji dolaze u čaglinski kraj.
Planova i želja članovi zadruge imaju mnoge no svjesni teške situacije u kojoj se nalazi cjelokupno društvo svake godine nastoje poboljšati i unaprijediti ono IMG 6124što imaju. Potporu u iznosu od 150 tisuća kuna čaglinskom Zadrugaru za osnivanje svojedobno je dalo Ministarstvo branitelja no sada svoje projekte kandidiraju i prema Ministarstvu obrta te Ministarstvu turizma.
- Želja nam je da gostima koji tu dođu možemo uz noćenje ponuditi i jela i to prvenstveno ona naša domaća autohtona koja neće moći nigdje drugdje jesti nego baš ovdje.U dva smo navrata projekte kandidirali prema Ministarstvu turizma gdje smo dobili oko 50 tisuća kuna, a lani smo dobili potporu od 80 tisuća kuna od Ministarstva poduzetništva i obrta za uređenje kuhinje. Tu je i 300 tisuća kuna našeg kredita. Nakon kuhinje na redu je vinski podrum za kojega je također pripremljena dokumentacija kako bi projekt mogli kandidirati prema resornim ministarstvima i fondovima - kaže upravitelj zadruge Goran Ribičić.
Na meniju i slavonski crni tartufi
IMG 6101Da u svojem naumu polako ali sigurno napreduju potvrđuje i činjenica da od nedavno svojim gostima i posjetiteljima mogu ponuditi i raznovrsna jela. Za to je ponajviše zaslužan mladi kuhar Darko Ružojčić iz Pule koji je došao kako bi tu radio. - Došao sam kako bih radio jer kod nas zimi nema puno posla a ovdje su tražili kuhara pa mi se to činilo zanimljivim. Iako se tradicionalna kuhinja Istre i Slavonije mnogo razlikuju vjerujem da ću se uspjeti snaći. Ja osobno najviše volim pripremati ribu, no sada ću se iskušati u drugim jelima pa i onima sa slavonskim tartufima - kaže kuhar Darko.
Projekti Zadrugara od uređenja staroga objekta do kuhinje ali i budućeg vinskog podruma koji se treba još urediti i opremiti u cilju su razvoja ruralnog turizma.
- Iskreno priznajem da sam u početku bio malo skeptičan kada se objekt otvarao no drago mi je što sam pogriješio jer vidim da Zadrugar uspješno posluje i ne samo to već i da se razvija. Ovakav nam objekt za daljnji turistički razvoj i te kako treba jer sa svojim bogatim lovištima ali i Sovskim jezeromIMG 6105 koje je najviše prirodno jezero u Slavoniji i te kako treba - navodi načelnik općine Ivan Đurina.
Zahvaljujući takvom radu Zadrugar iz Čaglina do sada ima petoro uposlenih, no ako se posao bude razvijao ne bježe od novog upošljavanja. Uključujući i vlastiti rad u objekt Zadrugara do danas je uloženo više od dva milijuna kuna.