Utorak, 07 Siječanj 2014 11:28

Prvorođeni stanovnici Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEGA – Prva novorođena beba došla nam je tek 02. siječnja, kada se poslijepodne u 14,05 rodio dječak Petar Kovačević iz Pleternice. Godina bi mogla biti dobra jer prvo pa muško kazali bi oni koji u tome vide dobar znak, a mali Petar je dobar znak jer je težak 3.900 grama i dug 52 cm, iako je na ovaj svijet malo požurio i došao nekoliko dana ranije, kaže njegova majka Zdenka, koja ga je očekivala tek za 8 dana. – Sve je bilo u redu iako se Petar malo požurio. Nisam očekivala da će biti i baš prva beba u ovoj godini u našoj županiji. Kod kuće nas čekaju šestogodišnja kći Maja i suprug Gorani koji se vesele novom članu obitelji – rekla je majka Zdenka Kovačević, koju su odmah nakon poroda posjetili požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.
Oni su darivali Petra i njegovu majku i zaželjeli mu puno radosti i sreće u odrastanju. Uz cvijeće župan Tomašević je uručio i novčani dar od 2.000 kn ispred Požeško-slavonske županije.
- Do 2001. godine u požeškoj bolnici rađalo se do tisuću beba u godini, a od tada taj broj pada i posljednjih godina ustalio se na 550 – 600 novorođenih. Od 2011. godine u našoj bolnici otvorena je mogućnost prisustvovanja porodu i očevima, no očevi tu mogućnost još ne koriste u velikom broju, ali i taj broj sve je veći – istakao je sanacijski upravitelj OŽB Požega, dr. sc. Željko Glavić.

Prvi Požežanin Luka Soldo

Prvog Požežanina dočekali smo tek 04. siječnja, kada je na svijet došao dječak Luka Soldo, prvo dijete u majke Ilijane i oca Jurice. - On je rođen ujutro u 9,20 sati, težak je 3.740 grama a dug 49 cm. Sve je prošlo u najboljem redu, a nakon ovako laganog poroda sigurno je da ćemo imati još djece – istakla je majka Ilijana, kojoj su prve čestitke i cvijeće došle od požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića, a i prvi darovi za malog Luku prvog Požežanina u 2014. godini od grada Požege te novčani dar od 1.500 kuna.IMG 5785
- Porođaj je prošao u redu, majka i beba su dobro i ovo nam je peta beba u ovoj godini, a uskoro će nam za koji sat doći i šesta beba – istakla je ginekologinja na odjelu rađaone, Nataša Štivić, koja je vodila porođaj.
U cilju povećanja nataliteta ali i pomoći obiteljima koji se odlučuju na roditeljstvo grad Požega priprema nove mjere, najavio je gradonačelnik Vedran Neferović. – Drago mi je da sam ovdje prvi puta ali i u ulozi gradonačelnika. Dobili smo prvog Požežanina i nadam se da će ova godina biti s više djece nego prošle godine. Uvažili smo neke prijedloge političkih opcija u Požegi kako pomoći mladim roditeljima i nova mjera svakako je da ćemo treće i svako dalje dijete u obitelji darovati s 3.000 kune iz gradskog proračuna. Još uvijek to nije ono što priželjkujemo, pa ćemo ove godine razraditi novi i složeniji plan za novorođenu djecu – Najavio je gradonačelnik Neferović, koji najavljuje i skoru gradnju novog dječjeg vrtića u gradu Požegi. – Vrijeme u kojem živimo, u kojemu imamo ovako moderne rađaonice i bolničke odjele, moramo povući i usporedbu s uvjetima odrastanja, a sigurno je da dječji vrtić Pod gradom nije u trendu s vremenom u kojem živimo i da sve one sadržaje i ambijent u kojemu bi djeca mogla odrastati u gradskim dječjim vrtićima može biti bolji. Neki bi htjeli da to napravimo u 24 sata, neki smatraju da je nešto što je dalje 300 metara ili dva raskrižja predaleko, no mi smatramo da trebamo prihvatiti da djeca imaju kvalitetan i dobar vrtić sa sadržajima koji su primjereni vremenu – rekao je gradonačelnik Neferović.