Srijeda, 20 Studeni 2013 16:53

Promjena ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ZAPOČELO PRIKUPLJANJE POTPISA ZA REFERENDUM U ORGANIZACIJI BRANITELJSKIH UDRUGA  -

 POŽEGA – Referendumsko pitanje: Jeste li za to da se članak 12. stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: „Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice“. S tim pitanjem članovi braniteljskih udruga širom hrvatske, pa tako i u gradu Požegi počeli su sa prikupljanjem potpisa za pokretanje novog referenduma.

IMG 3192KOT – Kordinacijsko operativni tim Požeško-slavonske županije počeo je već u nedjelju s prikupljanjem potpisa izmjene zakona o uporabi čirilice. Danas smo krenuli prvo u Požegi a već ovih dana akcija se pokreće u Lipiku, Pakracu, Pleternici i Kutjevu. Nadam se da ćemo sakupiti dovoljan broj glasova kojima bi mogli krenuti u referendum – rekao je Krešimir Pavelić, predsjednik KOT-a. 

 - Evo mi iz braniteljske udruge kaptol odazvali smo se odmah na početak prikupljanja potpisa za ostvarivanje prava za održavanje referenduma. nadam se da ćemo prikupiti dovoljan broj potpisa i da je to naše pravo – istakao je Ivica Pezerović, branitelj iz Kaptola.

Građani koji su prolazili pješačkom zonom gdje je postavljen štand odazivali su se i potpisivali, a uskoro su na štand pristupili i požeški gradonačelnik Vedran Neferović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te dali svoj potpis za referendum.

IMG 3203- Smatram da u vremenu kada je Hrvatska ušla u EU neke stvari moramo provoditi na jedan civilizirani način, a u ovom trenutku mislim da je potpora za ovaj referendum građanska inicijativa, dakle onaj dio kojega se usko veže uz neke događaje iz prošlosti koje zaista treba ostaviti vremenu, da se jasno kaže da je Hrvatska u tom vremenu bila napadnuta, trpjela posebno u Vukovaru znatna stradanja i smatram da još uvijek nije vrijeme da se na takav način u Vukovaru živi. Mislim da je potrebno za svaku sredinu u kojoj postoji multinacionalnost da se nađe način da se poštuju one vrijednosti iz prošlosti ali istodobno da se s jasnim stavovima ide u budućnost – kaže gradonačelnik Neferović.

 - Mi moramo definirati budućnost Hrvatske, mi nismo krivi što smo napadani. Moramo vrlo jasno reći gospodo ovo je Hrvatska, domovina hrvatskog naroda, a dapače dobro došli i sve nacionalne manjine i neka ostvaruju svoj san, svoju obitelj prosperitet u Hrvatskoj. Međutim ne može manjina vladati većinom, stoga ja podržavam pitanje ćirilice u Vukovaru. Ja sam i u kampanji govorio ako treba neka bude, međutim tamo su rane još uvijek svježe. Neka manjina dobije svoje pravo, neka se to riješi zakonom, ali kada manjina bude preko 50 posto – rekao je župan Tomašević.

 Svoj potpis je dala i gospođa koja je cijeli ratni pakao preživjela u Vukovaru. – Ostala sam još pet mjeseci poslije, a onda smo muž i ja izbjegli u Viroviticu, poslije u Čaglin odakle je muž rodom. Dobili smo poslije stan u Požegi, i sada nakon smrti muža ostala sam ovdje. U Vukovaru mi je i jedan sin poginuo upravo 18. studenog, a našla sam ga i sahranila nakon 10 godina. Ne bi voljela da bude ćirilice u Vukovaru, jer onda bi to bilo kao da oni vladaju, kao za vrijeme kad su zauzeli Vukovar.