Srijeda, 20 Studeni 2013 09:01

Vrijednosti očuvati za mlade naraštaje

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

KUZMICA, SELO SA ZANIMLJIVOM SPOMENIČKOM BAŠTINOMKUZMICA - 

Smještena uz državnu cestu od Požege prema Pleternici i Slavonskom brodu, selo Kuzmica na prvi se pogled ni po čemu ne razlikuje od sličnih naselja. No ipak nije tako. Kuzmicu krasi vrijedna i zanimljiva spomenička baština. Uz srednjovjekovnu utvrdu Viškovački grad tu je i barokna crkva svetog Kuzme i Damjana iz 18. stoljeća, kurija Kušević ali i prva hidroelektrana u ovom dijelu Slavonije. Na svoju su bogatu povijest Kuzmičani ponosni. Potvrđuje to činjenica da vrijednu spomeničku baštinu nastoje ne samo očuvati od propadanja već je žele prezentirati široj javnosti. Primjer za to je srednjovjekovna utvrda Viškovački grad o kojem ni danas nema puno podataka.

- Viškovački grad je jedna od najzanimljivijih i najtajnovitijih srednovjekovnih utvrda u požeškom kraju. Grad je to o kojem se jako malo zna, koji je relativno dobro uščuvan sa svoji zidinama i svojom velikom očuvanom kulom. O tom gradu postoji malo podataka, tek usmenom predajom postoji priča da je u njemu stolovalo i vijećalo hrvatsko kraljevstvo prije 1102. godine - ističe Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Požeško-slavonske županije.IMG 7972
I dok skrovita tajnovitost viškovačkog grada plijeni pozornost uglavnom izletnika i ljubitelja prirode, u središtu sela svojom ljepotom, privlači barokna crkva svetog Kuzme i Damjana iz 18.stoljeća. Zahvaljujući njoj Kuzmica, koja se do tada zvala Orljavica, dobila je novo ime. - Ona je najstariji kulturni objekt ovdje. Na mjestu sadašnje župne crkve najprije je stajala jedna drvena kapelica izgrađena davne 1767. godine. Devet godina nakon toga zaslugom vlastelina tadašnjeg imanja Blackog i Orljavica, sagrađena je ova crkva u baroknom stilu. Vlastelini koju su osobito pomagali su bili đakovački biskup Josip Antun Čolić i požeški dožupan Ljudevit Hranilović - doznajemo od Josipa Krpeljevića, župnika župe sv. Kuzme i Damjana
Kako bi crkva služila Kuzmičanima ona se obnavljala i čuvala. Među ondašnjim uglednicima koji su pomogli obnovu crkve bio je i Svetozar plemeniti Kušević. Njegova se kurija nalazi u blizini crkve. Na žalost zub vremena već je odavno nagrizao velebno zdanje kurije uz koju su vezane i druge zanimljivosti. - Smatra se da je prvotno početkom 18. stoljeća ovo bio samostan časnih sestara. Čak se priča o jednom podzemnom prolazu koji je bio direktno vezan za crkvu u jednom tunelu koji je izlazio direktno ispred oltara. O tome postoje čak i neki ostaci - kaže Samardžić.
Za obnovu kurije Kušević koju je svojedobno krasio i impozantni perivoj, od kojega je ostalo tek nekoliko zanimljivih stabala, zainteresiran je i grad Pleternica. - Ministarstvo kulture minulih je godina za sanaciju kurije dalo pola milijuna kuna. Pripremamo projektnu dokumentaciju odnosno dokumentaciju IMG 8008za rekonstrukciju same zgrade, naravno to trebamo raditi u dogovoru s konzervatorima i zasigurno će i taj objekt koji je iznimne vrijednosti naći svoja sredstva iz strukturnih fondova europske unije - doznajemo od Antonije Jozić gradonačelnice grada Pleternice
Među zanimljivostima Kuzmice je i prva hidroelektrana u ovom dijelu Slavonije koja je još prije sto godina „osvjetlila" Zlatnu dolinu. - Igrom slučaja kao što vidimo Kuzmica je svojim reljefnim položajem odigrala tu ulogu da se našla na tom području koje je visinski odgovaralo, dakle području koje je omogućilo da se tok rijeke Orljave može iskoristiti baš na ovoj lokaciji za proizvodnju električne energije. Želja nam je ovaj objekt urediti kao svojevrsni tehnički muzej - priča nam Miro Rašić dodajući kako je Kuzmica na jednoj dobroj lokaciji između dva grada zbog čega mladi tu ostaju.
Potvrđuje to i župnik Krpeljević navodeći kako je Kuzmica jedna živa župa, koja obuhvaća oko 2.200 vjernika i župljana te kako zahvaljujući svom položaju nema odseljavanja i velikih problema kakvih trpi hrvatsko selo.
Upravo zbog tih mlađih naraštaja, oni stariji se trude da očuvaju ovu vrijednu spomeničku baštinu koja govori o njihovoj bogatoj povijesti i životu na ovim prostorima.