Ponedjeljak, 04 Studeni 2013 11:32

Postavili info panoe za kuriju i Viškovačku utvrdu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

GRAĐANSKA INICIJATIVA KUZMICE U NOVIM AKCIJAMA -

KUZMICA - Udruga „Građanska inicijativa Kuzmica“ koja se bavi očuvanjem povijesno kulturne baštine svoga kraja postavila je još dva info panoa i to ispred lokaliteta kurije Kušević u Kuzmici te u naselju Viškovci uz prometnicu kao informaciju o postojanju utvrde Viškovački grad.IMG 8007

Udruzi je zaklada Slagalica osigurala iznos od 15 tisuća kuna, a u financiranju projekta  prema riječima predsjednika udruge Mire Rašića sudjelovao je i Grad Pleternica, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i Požeško-slavonska županija.

 - Iako Kuzmica nije veliko naselje, ono kao malo koje u Požeštini, na tako maloj površini ima čak četiri hvale vrijedna povijesna objekta. Uz kuriju Kušević i Viškovački grad, tu je i hidroelektrana "Munjara" te crkva svetog Kuzme i Damjana iz 18. stoljeća - rekao je Rašić dodajući kako je zapravo najvažnije da dobra inicijativa dobije potporu i drugih prije svega lokalne zajednice jer je to ujedno i prvi korak da se dobije financijska potpora iz ostalih izvora od zaklada IMG 7990do fondova.

 Grad Pleternica prema riječima gradonačelnice Antonije Jozić za kuriju Kušević ima planove i ovaj objekt želi staviti u funkciju kako bi se tu mogle organizirati različite kulturne priredbe ili eventualno otvoriti manji muzejski postav. - Grad Pleternica je uz pomoć Ministarstva kulture uspio riješiti sanaciju objekta, da on dalje ne propada i upravo ovih dana radimo na prijavi projekta u Ministarstvo turizma, koje bi ovakve projekte trebalo prepoznati. Strukturni fondovi i Europska unija nude sredstva i mi zato pripremamo projekte za njih jer vjerujemo da će i oni prepoznati značaj ovih lokacija - rekla je gradonačelnica Jozić podsjećajući kako je grad Pleternica ove godine od zaklade „Slagalica“ dobio potporu za tri projekta što samo potvrđuje da je riječ o vrijednim projektima.

U  uređenje kurije Kušević Ministarstvo kulture već ranije za konzervatorske radove dalo  pola milijuna kuna. Za cjelovito uređenja trebalo bi osigurati oko dva milijuna eura te u Pleternici ne isključuju mogućnost kandidiranja projekta uređenja prema fondovima EU.

O povijesti naselja Kuzmice, kuriji Kušević ali i svojedobno najljepšem parku koji je krasio  kuriju a koji je na žalost uništen govorio je i ravnatelj Javne ustanove za zaštićena područja Ivica Samardžić, podsjećajući kako je sam park imao više od 300  različitih vrsta bilja i drveća. - Svetozar pl. Kušević bio je saborski zastupnik Požege od 1847. godine do 1905. godine. Tu je donosio biljke iz cijeloga svijeta, različite egzote. Očuvano je još par stabala iz Amerike. IMG 7998Još je očuvana prekrasna žalosna sofora, koja je tu došla iz Japana. Stara je oko 150. godina. Tu je svojedobno bio i staklenik. Kuriju Kušević posjećivali su u ono vrijeme znameniti ljudi od biskupa Strossmmajera do drugih - rekao je Samardžić dodajući kako su upravo ovakve inicijative potrebne kako bi se očuvalo ali i mlađim naraštajima približilo to vrijedno povijesno blago.