Utorak, 22 Listopad 2024 09:32

Proslavljeno 70 godina Udruge slijepih osoba grada Požege i Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEGA - Povodom visokog jubileja, 70  godina od osnutka i kontinuiranog rada Udruge slijepih grada Požege i Požeško-slavonske županije, održana je svečana sjednica udruge. Bila je to prigoda za prisjetiti se dugog, ponekad i teškog, ali hrabrog i plemenitog puta. 

- Sedamdeset godina djelovanja je vrlo respektabilan broj godina, kako za jednog čovjeka, tako i za jednu udrugu. U našoj udruzi bilo je lijepih dana, velikih projekata, ali i jako teških i nestabilnih dana u kojima smo mislili da ćemo morati prestati s radom. No, borbom svih članova i bivših predsjednika, uspjeli smo. Zahvaljujemo se Vladi Republike Hrvatske što je provela zakone o videćem pratitelju i inkluzivnom dodatku koji su nas podigli i dali nam mogućnost rada i djelovanja – rekao je predsjednik udruge Goran Grgić, uputivši zahvale Požeško-slavonskoj županiji, Gradu Požegi i svim ustanovama koje podupiru rad udruge.

S radom udruge u proteklih sedam desetljeća upoznala je Ivana Štefanac, istaknuvši da udruga brine o uključivanju članova u svakodnevni život, zapošljavanju, obrazovanju i svim drugim potrebama, a također, udruga je bila nositelj i brojnih projekata.

U ime Hrvatskog saveza slijepih, svečanoj sjednici prisustvovala je Andreja Veljača, izvršna direktorica saveza.

- U proteklih godinu dana napravili smo puno za slijepe osobe, međutim to je rezultat dugogodišnjeg rada. Donesen je Zakon o inkluzivnom dodatku koji je na neki način osigurao dostojanstveniji život slijepih osoba, novac za pokriće povećanih troškova života uzrokovanih sljepoćom, što je vrlo težak invaliditet - rekla je Veljača.

Zamjenik požeškog gradonačelnika Borislav Miličević u ime Grada Požege čestitao je na dugih sedamdeset godina kontinuiranog rada udruge.

- Članovi Udruge slijepih grada Požege i Požeško-slavonske županije pokazuju jednu nevjerojatnu ljudsku osobinu, hrabrost i mogućnost da se suoče s ljepotom svojih snova i da u mlade ljude ovoga grada ugrađuju empatiju – rekao je Miličević.

Čestitkama se pridružio i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

- Ova visoka obljetnica govori o dugotrajnom organiziranju slijepih u našem gradu i našoj županiji. Trebalo je puno truda i hrabrosti organizirati udrugu i učiniti, unatoč invalidnosti, za članove udruge dodatne sadržaje, povećati im kvalitetu života i dati im dodatnu radost – rekao je Troha.

U povodu sedamdeset godina rada, udruga je dodijelila zahvalnice i priznanja za dugogodišnju suradnju i pomoć u radu te pomoć u provođenju projekata i programa u svrhu uključivanja slijepih i osoba oštećenog vida u zajednicu i društvo. Priznanje je za dugodišnju uspješnu suradnju dobio i Vlado Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska.