Ponedjeljak, 21 Listopad 2024 10:33

Kastracija je najbolji način kontrole razmnožavanja - poručuju Prijatelji životinja

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Tko ne kastrira i napusti kućnog ljubimca od ove godine može završiti u zatvoru  -

ZAGREB - „Od ove godine napuštanje životinja postalo je kazneno djelo, pa onaj tko izbjegava svoju zakonsku obavezu kontrole razmnožavanja pasa i mačaka i napusti kućnog ljubimca može završiti u zatvoru do godinu dana. Umjesto da ih napuštaju, skrbnici im mogu pomoći kastracijom, kao najvažnijim alatom kontrole razmnožavanja, i odgovornim udomljavanjem”, ističu Prijatelji životinja. 
 
MačićNaime, iako Zakon o zaštiti životinja obavezuje sve skrbnike na kontrolu razmnožavanja kućnih ljubimaca, dio njih na tu se obavezu oglušuje. U sedam godina jedna mačka i njezino potomstvo na svijet mogu donijeti 420 000 mačića, a kuja i njezino potomstvo 67 000 štenaca. Zato se kastracija smatra najučinkovitijim načinom kontrole razmnožavanja pasa i mačaka te odgovornim činom.
 
„Važno je i da jedinice lokalne samouprave, sukladno zakonskim odredbama, provode kontrolu mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava, (su)financiraju kastracije skrbničkih pasa i mačaka i educiraju javnost o odgovornoj skrbi za životinje”, pojašnjavaju iz udruge Prijatelji životinja. Akcijom „Udomljavanje je fora” žele potaknuti građane na kastraciju životinja o kojima skrbe.
 
Osim kontrole razmnožavanja, kastracija ima i mnoge druge prednosti za životinje: sprječavanje nastanka piometre te tumora jajnika i maternice, značajno reduciranje pojave tumora mliječnih žlijezda, smanjenje prijenosa virusnih zaraznih bolesti, dulji životni vijek… Osim toga, životinje ne bježe od kuće, a nema ni međusobnih borbi, ugriznih rana, apscesa i obilježavanja teritorija.
 
Zbog neodgovornih građana, koji ne kastriraju svoje životinje i odbacuju neželjena legla, u Skloništu u Dumovcu nalaze se mnogi psi i mačke koji traže trajni dom. Prvih deset građana koji će udomiti psa ili mačku iz Skloništa na dan akcije „Udomljavanje je fora” ili u danima nakon nje dobit će darove dobrodošlice ljubimcu u novi dom.
 
Prijatelji životinja pozivaju građane da ne kupuju životinje već da, ako imaju uvjete, promišljenim udomljavanjem usreće sebe i neku životinju, da odgovorno skrbe o mačkama i psima tako da ih kastriraju te im osiguraju kvalitetne uvjete i veterinarsku skrb tijekom cijelog života.
 
Prijavnica za kastraciju po povoljnijoj cijeni te više informacija o važnosti kastracije i zašto odabrati udomljavanje umjesto kupnje nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.