Ponedjeljak, 21 Listopad 2024 08:18

Jubilarni 10. Etno susreti Požeštine ponovno okupili tisuće natjecatelja i posjetitelja, a najbolje čvarke pripremila ekipa Sekcije planinara Kapavac iz Zakorenja

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

DRUGI NAJBOLJI ČVARAK NAPRAVILI SU ČLANOVI KUD "BERDA" IZ BRESTOVCA A TREĆE MJESTO OSVOJILI SU VELIČANI IZ UDRUGE UHDDR - POSJETITELJI SU VEĆ TRADICIONALNO ZA NAJBOLJI ČVARAK IZABRALI ONAJ KOJI SU NAPRAVILI IZ MOTO KLUBA TSUNAMI POŽEGA -

VETOVO - Održani su  jubilarni 10. Etno susreti Požeštine i Čvarkijada u Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu, a organizatori su dokazali da su i dalje najveća manifestacija baštine, tradicije s ovog područja. Sve je održano u organizaciji Udruge za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ i tjednika Kronika požeško-slavonska, a u proteklih 9 godina u pripremi čvaraka sudjelovalo je više od 160 ekipa. Ove jubilarne Etno susrete ponovno je podržalolijepo i sunčano vrijeme kao i svih godina do sada, a prostor Turističkog naselja Schon Blick pokazao se idealnim za ovakve velike manifestacije.

Manifestacija je održana uz pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije, grada Kutjeva, općina Kaptol, Brestovac i Čaglin te sponzora tvrtki Alles, Pevex, Plamen, HORN, Fakultet turizma i ruralnog razvoja Požega, a održavanje su još pomogčli i brojni sponzori Kutjevo d.d, OG Tandara, Vinarija Perak, Vinarija Krauthaker, Vinarija Soldo, Vinarija Enjingi, Vinarija Sontacchi, Catrum Gin, Akademska vina Zlatne doline, Udruga vinara Veteri Cactra Vetovo.

Šokački sokak ove je godine okupio veliki broj proizvođača domaćih proizvoda i rukotvorina iz cijele kontinentalne Hrvatske na ukupno 50-tak štandova, a zapravo je bilo svega što ti srce i duša poželi, od odličnih prehrambenih proizvoda naših cijenjenih OPG-ova, od meda, rireva, suhomesnatih proizvoda, lješnjaka, lavande, pekmeza, do suvenira, zlatoveza, rukotvorina, nakita, cvijeća i cvjetnih aranžmana, narodnih nošnji i slavonskih rekli pa do najljuće crvene baranjske paprike.

- Upravo ova manifestacija pokazuje da mi to možemo i da jedan naš pomalo podcjenjivan proizvod, naš slavonski čvarak, može napraviti ovu priču oko koje smo se svi okupili u ovako velikom broju, ove godine 22 ekipa iz 3 Slavonske županije, ali i priču od koje mnogi od nas mogu u cijelom lancu dobro živjeti. Ovo je priča koja upravo odlično povezuje našu poljoprivrednu proizvodnju i turizam, tradiciju i suvremeni način života, našu baštinu vraća iz zaborava – istakao je ispred organizatora Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine te dodao da je danas, nakon nekoliko gastro manifestacija koje za temu imaju čvarak, naš slavonski čvarak postao cijenjen i izvan naših granica, a dosegao je i cijenu prave slavonske delicije – rekao je Vladimir Protić ispred organizatora, koji se posebno zahvaljuje ekipama koje su potegle iz Osijeka, Belišća, Vukovara, Baranje, Đakova, Vinkovaca, Slav. Broda, Pakraca, Novske. Posebno se zahvaljuje i članovima KUD-ova koji svojim učešćem pridonose tom očuvanju baštine i tradicije, redovno sudjeluju na ovim gastro manifestacijama: KUD Orljava Pleternica, KUD Berda Brestovac, KUD Požeška dolina Požega, KUD Matice slovačke iz Jakšića, KUD Seljačka sloga Zadubravlje,. KUD Ivan Goran KOvačić Velika. Gotovo na svim manifestacijama prati nas i uvijek velika ekipa izviđača, a posebna priča su uvijek Moto klub Tsunami, koji ima najbrojniju ekupu. Ove godine u velikom broju došli su i bajkeri Moto kluba Vukovar koji su se i natjecali, te veliki broj iz moto klubova iz cijele Slavopnije.. Nezaobilazni su tu i bajkeri, a ove godine MK Tsunami iz Požege pridružili su se i bajkeri iz Vukovara.

Kako to biva svake godine, natjecanje u starim sportovima postane svoja zasebna manifestacija. Najviše pažnje uvijek odvuče potezanje konopca, a ove godine najbolji u tome su bili Mjesni odbor Brestovac. Rezultati sportskih natjenja u starim sportovima: 

Potezanje užeta: 3. Planinari Zakorenje, 2. Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, 1. Mjesni odbor Brestovac.
 
Gađanje kozlice: 3. Zvonko Mandić, 2. Slavko Crnković, 1. Zlatko Čunović.
 
Bacanje potkove: 3. Ivica Đurđević, 2. Zdravko Nesterović, 1. Mario Dograić.
 
Trčanje u vreći:  3. Jakov Kalafadžić, 2. Laura Fridrih, 1. Karlo Franekić.

Svake godine jedna nagrada pripadne čvarcima koje odaberu sami posjetitelji, koji su u zaista velikom broju prionuli degustaciji čvaraka koji su bili postavljeni na 22 pladnja. Degustacija je trajala dobrih sat vremena dok svi čvarci nisu nestali, a pri tome su i svi glasovali za čvarak na glasačkim listićima koji je po njima bio najbolji. Ove godine to su bili oničvarci koje je napravila ekipa Moto kluba Tsunami iz Požege koje je predvodila Tamara

Po ocjeni stručnog žirija 3. mjesto osvojila je ekipa Udruge branitelja UHDDR Velika, , 2. mjesto za svoje čvarke osvojila je brojna ekipa KUD "Berda" Brestovac, a 1. mjesto ove godine osvojili vrlo brojna ekipa članova Sekcije planinara "Kapavac" Zakorenje. Svi oni nagrađeni su brojnim i vrijednim nagradama sponzora, glavna nagrada kotao, cjediljka i mješalica za čvarke tvrtke Alles Požega, poklon bonovi tvrtke PEVEX, velika roštilj tava tvrtke Plamen Požega, svi su nagrađeni s kompletima butelja vina vinarija Krauthaker, Tandara, Kutjevo d.d. Perak, Enjingi, Soldo, Akademskim vinima Vinum Akademsku i poklon paketom Castrum Gi. Svi su dobili i pregače s logotipom Čvarkijade Agencije Kruna, plaketu i priznanje Požeških čuvara baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska.

Medij