Četvrtak, 17 Listopad 2024 12:25

Javno zdravstvenom akcijom obilježen Svjetski dan srca

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Svjetska kardiološka federacija svake nas godine poziva na brigu o vlastitom srcu obilježavanjem Svjetskog dana srca. Svake se godine Svjetskoj kardiološkoj federaciji u borbi za zdravo srce priključuje i naš županijski zavod za javno zdravstvo.

IMG 9034

Svjetski dan srca podsjetnik je na potrebu brige o zdravlju vlastitog srca. Od 2020. godine Svjetska kardiološka federacija uvodi slogan #KoristiSrce, kako bi potakli pojedince da osiguraju srcu zdraviji način života. Svjetski dan srca ove godine se provodi pod sloganom KORISTI ZA AKCIJU.

Dobra je vijest da se većina bolesti srca i krvnih žila može spriječiti izbjegavanjem i kontrolom čimbenika rizika, čak do 80 % prijevremenih smrti.

Kao pojedinci možemo izabrati zdravije životne navike: paziti da je naša hrana prijatelj zdravlja, biti aktivni, održavati primjerenu tjelesnu težinu, izabrati nepušenje te kontrolirati krvni tlak, šećer i masnoće u krvi, a kod već postojećih bolesti, redovito uzimati terapiju prema preporuci liječnika.

Zavod za javno zdravstvo županije organizirao je obilježavanje Svjetskog dana srca uz podršku Doma zdravlja i patronažne djelatnosti, Doma za starije i nemoćne Požega i studenata šeste godine Medicinskog fakulteta iz Zagreba. - Određivali smo tjelesnu masu, visinu, indeks tjelesne mase, krvni tlak i vrijednosti šećera u krvi te savjetovali naše sugrađana u holu Doma zdravlja i Domu za starije i nemoćne Požega. Ovim putem zahvaljujemo svima koji su pomogli da današnja akcija obuhvati 150 naših sugrađana i koju unatoč kiši nismo morali otkazati zahvaljujući susretljivosti osoblja i ravnatelja naših ustanova - rekla je dr. sc. Jasmina Kovačević, dr.med., spec. javnog zdravstva Voditeljica Službe za javno zdravstvo Koordinatorica Nacionalnih programa za Požeško-slavonsku županiju.IMG 9060