Petak, 11 Listopad 2024 14:29

Služba civilne zaštite Požega obilježila 13. listopada Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Uoči Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa koji se obilježava 13. listopada, u prostorima Službe civilne zaštite Požega održan je okrugli stol, a naglasak je stavljen na važnost komunikacije u kriznim situacijama. Voditelj Službe civilne zaštite Požega, Slavko Marinac, tom prigodom istaknuo je kako područje Požeško-slavonske županije u posljednjih desetak godina u najvećoj mjeri pogađaju poplave i rizici nastali uslijed ekstremnih vremenskih prilika.

Uvodnu prezentaciju održao je voditelj Službe civilne, Slavko Marinac dajući  osvrt  na sve rizike u Požeško-slavonskoj županiji, njihovo smanjenje  od katastrofa s naglaskom na poplave, te se pozvao na  mogućnost uključivanja udruga u sustav civilne zaštite poput radio kluba 9A1BTU Vallis Aurea Požega.

Napomenuvši da je 2024. godina do sada značajno mirnija u odnosu na 2023. godinu, Marinac je naglasio važnost komunikacije pri čemu veliku ulogu imaju radioamateri. - Aktivnosti radioamatera u javnosti možda nisu toliko vidljive, ali u slučaju pada sustava, što je za očekivati u slučaju velikih katastrofa, imamo sreću što se možemo osloniti na radioamaterski klub.

Skupu se u ime zamjenika županice i načelnika Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županijeobratila pročelnica Jelena Ferdebar Hak.

O aktivnostima radioamaterskih klubova koji djeluju na području županije i o samom sustavu veza u kriznim situacijama govorili su predsjednik Radio kluba Vallis Aurea Požega 9A1BTU Vladimir Koudela i potpredsjednik Boris Horvat te predsjednik Radio kluba Poljana Dragutin Kralj.

Radioamateri u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj priskaču u pomoć kada je to potrebno prenoseći poruke kod svih većih nesreća, ali i kod drugih akcija humanitarnog i domoljubnog karaktera. Na okruglom stolu istaknut je i njihov velik doprinos u Domovinskom ratu, ali i trenutna orijentiranost usvajanju novih vrsta komunikacije i obuci mladih operatera.