Ponedjeljak, 07 Listopad 2024 17:28

Obnovljen Odjel za opću internu medicinu i endokrinologiju te Odjel za gastroenterologiju i nefrologiju OŽB Požega

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Opća županijska bolnica organizirala je obilazak Odjela za opću internu medicinu i endokrinologiju te Odjela za gastroenterologiju i nefrologiju koji su u potpunosti obnovljeni. Riječ je o potpuno rekonstruiranim i opremljenim Odjelom za opću internu medicinu i endokrinologiju te Odjelu za gastroenterologiju i nefrologiju s međuprostorom u vrijednosti više od 1 milijun eura osiguranih od strane Ministarstva zdravstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije, decentraliziranih sredstava te sredstava požeške bolnice. U periodu od 2016. godine do danas uloženo je 3,9 milijuna eura iz državnog proračuna i 10,9 milijuna eura iz decentraliziranih sredstava, a ove godine je u planu ulaganje od još 1,3 milijuna eura iz državnog proračuna.

Obilasku bolnice pridružili su se izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med., ministar zdravstva, Antonija Jozić, univ. mag. oec., županica Požeško-slavonske županije, dr. sc. Željko Glavić, dr.med., gradonačelnik Požege i zastupnik u Saboru i dr. sc. Ivan Vukoja, dr. med., v.d. ravnatelja OŽB Požega. Nakon obilaska novih odjela održana je i tiskovna konferencija na kojoj je izneseno više podataka o investicijama budućim investicijama.

Gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić zahvalio je Ministarstvu zdravstva i ministru Berošu što brinu o zdravstvenim ustanovama u Požegi i Požeško-slavonskoj županiji. - Naši građani svoje zdravstvene potrebe zadovoljavaju ovdje i jasno je da mi kao jedinica lokalne samouprave želimo da nam uvjeti budu što bolji, da nam što manje pacijenata odlazi dalje u svom trošku i gubitku svog vremena. Grad Požega nastoji kroz svoje programe pomagati i stipendiranje studenata medicine jer nedostatak liječnika vidimo kao jedan od potencijalnih problema. Isto tako, spremni smo sudjelovati i u drugim načinima privlačenja mladih liječnika ovdje u naš grad, spremni smo dati i besplatna gradilišta s kompletnom komunalnom infrastrukturom, kako bi mladi ljudi ovdje gradili svoj dom i ovdje ostali živjeti i raditi. Uključit ćemo se i u sve druge programe koji idu u smjeru unaprjeđenja već visoke razine kvalitete zdravstvene zaštite u Požegi i Požeško-slavonskoj županiji. Posebno zahvaljujem na nedavno realiziranom projektu iz područja Hitne medicine. Taj projekt je puno pomogao u rješavanju svojih hitnih stanja i zdravstvenih potreba jer do sada smo to imali na više mjesta, ovo je doista jedan udžbenički primjer kako se može riješiti pitanje organizacije hitne medicine u jednom gradu. Naši građani su najsretniji kad u svom gradu mogu riješiti svoje zdravstvene probleme. Puno ste na tome planu učinili, u suradnji sa županicom Jozić i Županijom, doista vam hvala na tome i nadam se da tu nije kraj ulaganjima.

Županica Antonija Jozić istaknula je nastavak ulaganja u zdravstvene ustanove na području Požeško-slavonske županije te izgradnju Centra palijativne skrbi, Dom zdravlja u Lipiku, Zavod za hitnu medicinu u Pakracu i uzletno-sletne staze helikopterske službe hitne medicinske pomoći: - Osobno smatram da smo mi kao Požeško-slavonska županija partner Vladi RH u velikoj sveobuhvatnoj reformi zdravstva, da smo zajednički na tom putu učinili velike korake, a naravno činit ćemo to i u budućnosti. Ovom prilikom zahvalit ću se ministru Berošu na svemu što je učinio kako bi se ovi veliki projekti mogli realizirati, ne pričamo samo o ovih milijun eura koji se danas na neki način obilježavaju u požeškoj bolnici, govorimo i o velikom projektu izgradnje Zavoda za hitnu medicinu od gotovo dva milijuna eura. Govorimo o nabavci uređaja magnetske rezonance u Pakracu i CT uređaja u Požegi. Pred nama su i novi veliki projekti, to je izgradnja novog Doma zdravlja u Lipiku, za što ćemo uskoro pokrenuti postupak javne nabave. Pred nama je i izgradnja Centara za palijativnu skrb Požeško-slavonske županije u sklopu Doma zdravlja, za što ćemo također pokrenuti natječaj za izvođača radova. Trenutno je pred nama i projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu u Pakracu. U budućnosti ovdje pored požeške bolnice biti će i uzletno-sletna staza za hitnu medicinsku pomoć, odnosno helikoptersku službu. To su veliki koraci koje sigurno ne možemo sami, stoga hvala na svemu što ste učinili za pacijente s područja naše županije, ali i sve one koji se dolaze liječiti u Požeško-slavonsku županiju.

Posebno se zahvalio v.d. ravnatelja Ivan Vukoja ministru i ministarstvu te iznio podatke o ovoj i budućim incesticijama: - U 2023. godini 11.524 postupka u ambulantama Opće interne medicine te 14.467 izvršenih postupaka u ambulantama gastroenterologije i nefrologije i više su nego dovoljni poticaji na koje smo upravo odgovorili potpunim obnavljanjem oba odjela. Kada uzmemo u obzir prošlogodišnji podatak kako više od 30% pacijenata požeške bolnice nisu stanovnici Požeško-slavonske županije, nema nedoumice da požeška bolnica i naši djelatnici uživaju ugled i izvan granica županije te imaju velik potencijal za daljnji razvoj. U sklopu navedenih ulaganja, najznačajnija u požešku bolnicu su: MR uređaj u iznosu 1,34 milijuna eura, CT uređaj u iznosu 651.000 eura, ali I ostale ključne investicije u Požeško-slavonsku županiju: Opremanje Opće bolnice Pakrac u iznosu od 1,7 milijuna eura. Opremanje Doma zdravlja Požeško-slavonske županije u iznosu od 1,7 milijuna eura. Ulaganje u Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije u iznosu od 852.000 eura.

Vlada i Ministarstvo zdravstva šalju poruku dosljednog provođenja reforme zdravstvenog sustava te snažnog partnerstva s lokalnom zajednicom i odgovaranja na aktualne zdravstvene potrebe pacijenata, istaknuo je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. povodom obilaska potpuno obnovljena dva odjela u požeškoj bolnici. - Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva nastavljaju reformsko osnaživanje javnog zdravstvenog sustava kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini – s pacijentom u središtu. Na svim ovim primjerima evidentno je da je reforma zdravstvenog sustava stvarna, utemeljena i provediva te da je zdravstvena politika ove Vlade usmjerena na jačanje javnog zdravstvenog sustava. Pokazujemo da smo uključivi, partnerski orijentirani prema lokalnoj zajednici i najvažnije – okrenuti prema potrebama pacijenata u svakom dijelu Hrvatske. Jer, Zdravlje je prvo!

Medij