Petak, 30 Kolovoz 2024 11:51

Udruga Adela traži podršku od udruga i medijima u njihovoj borbi u slučaju ginekologa Topolovca osuđenoga za silovanje

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

OSIJEK - Udruga Adela mjesecima od KBC-a Osijek traži informaciju o tome radi li za silovanje nepravomoćno osuđen ginekolog Topolovec na ginekologiji te ima li pristup pacijenticama, a informaciju da i dalje nesmetano radi, te da ga štiti presumpcija nevinosti, dobile smo danas od tjednika Novosti, ne od KBC-a, Medicinskog fakulteta, HLK-a ili neke druge nadležne institucije.

Zbog sposobnosti novinarke koja je otkrila velik broj afera u zdravstvu, Nataše Škaričić, ne zbog države koja radi u službi svojih građanki i građana, danas sve mi znamo da osoba osuđena za silovanje radi na ginekologiji, na poslovima ginekološke onkologije, ondje gdje su najranjivije osobe, one koje se bore za život.

Ovo jasno pokazuje omalovažavajući odnos Republike Hrvatske prema građankama i građanima, kao što i pokazuje omalovažavajući odnos zdravstvenog sustava prema pacijenticama, jer sustav nam jasno govori da je nepravomoćno osuđeni silovatelj zaštićen presumpcijom nevinosti dok se mi pitamo, što sustav kaže, čime su zaštićene žene i njihovo reproduktivno zdravlje?

Najvažnije od svega, ovakav odnos Republike Hrvatske prema ovom slučaju pokazuje kako državu nije briga za žrtve silovanja, kako silovane žene bez trunke empatije svakodnevno retraumatizira i kako silovanje doživljava kao ne baš tako strašan zločin.

Ovim pozivom želimo pozvati sve udruge koje se bave ženskim pravima, ljudskim pravima, demokratskim društvom, zaštitom prava pacijenata i sve ostale koje žele da podrže naša nastojanja da sustave ove države učinimo onima koji će biti u službi svih stanovnika, a ne samo nekolicine podobnih koji pate od kompleksa Boga i potrebe za demonstracijom svoje moći nad svime i svakome, a posebice nad ženama. Jer silovanje je najgnjusniji oblik iskazivanja kontrole i moći a kad taj čin ima sustavnu podršku, moramo ustati sve i moramo ustati zajedno!