Utorak, 15 Listopad 2013 17:17

Zaštita baštine Treštanovaca

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UDRUGA OKRET POKRENULA PROJEKT  -

 

TREŠTANOVCI – U organizaciji Udruge Okret iz Treštanovaca, Povijesnog društva Požega i Pučkog otvorenog učilišta obris u sklopu 7. tjedna cjeloživotnog učenja u Područnoj školi Treštanovci održan je okrugli stol na temu Baština Treštanovaca. Udruga je izložila i svoj projekt zaštite seoskog bunara starog stotinjak godina.

IMG 0662Na skupu je bilo obrađeno i nekoliko tema vezanih uz Treštanovce, tako je Dubravka Sokač–Štimac, prof., muzejska savjetnica u mirovini održala predavanje na temu Rimsko groblje i naselje u Tekiću s osvrtom o arheološkim iskapanjima na lokalitetu Treštanovačka gradina u Tekiću gdje je u višegodišnjim sustavnim istraživanjima otkriveno rimsko groblje sa 125 grobova i rimsko naselje u sklopu kojeg je otkrivena rimska cesta, te terme. Velik je značaj ovog lokaliteta budući da se radi o najvećem rimskom groblju između Save i Drave. Autorica pokazuje različite tipove grobnice i pokretnih nalaza (nakit, novci, keramika, staklo itd.) kao i ostatke arhitekture čime se dodatno potkrepljuje važnost lokaliteta u Tekiću i potrebe nastavka istraživanja.

Marijana Matijević, mag. hist. i archaeolog, izložila je temu „Treštanovci i okolica u srednjem i ranom novom vijeku“ o srednjovjekovnom i ranonovovjekovnoj prošlosti sela Treštanovci i okolnih sela. Radi se o dobro naseljenim područjima već u srednjem vijeku kada u Treštanovcima i okolici žive Hrvati koji se u 17. st. sele u Bosnu, a u Treštanovce se naseljavaju Srbi. Autorica promatra migracije stanovništva i kretanja broja stanovnika u srednjem i ranom novom vijeku. Ističe važnost proučavanja lokalnih povijesti kako bi se stvorila složenija slika.

Viktorija Ciganović, dipl. arheolog iz Konzervatorskog odjela na temu Zaštita kulturne baštine izlaže o načinu zaštite kulturne baštine osvrćući se na ulogu Konzervatorskog odjela te pokazuje i analizira rješenje o zaštiti kulturnog dobra kao i potrebu povećanja svijesti o važnosti kulturnih dobara kojima su ljudi okruženi svakodnevno. Autorica razbija mitove o arheolozima i konzervatorima kao kočničarima i predlaže nove modele suradnje.