Utorak, 02 Srpanj 2024 13:11

Početna konferencija projekta "Zaželi - prevencija institucionalizacije" Društva multiple skleroze Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Održana je početna konferencija projekta "Zaželi - prevencija institucionalizacije" koju provodi Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije. Konferencija je održana u prostorima "LORE" a uz djelatnike u projektu nazočili su predstavnici udruga osoba s invaliditetom iz Požega i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević kao partner u projektu. Sve je na početku pozdravila predsjednica Udruge multiple skleroze Vesna Štefanek i upoznala s radom Društva u proteklom razdoblju. S projektom je sve upoznala Nataša Mandić, voditeljica programa i financijska asistentica Društva, koja je istakla da je projekt vrijedan 765 tisuća eura, provodi se 34 mjeseca a financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda plus.

IMG 4912

Društvo multiple skleroze Požeško- slavonske županije je organizacija civilnog društva, djeluje od 2003. godine, bavi se problematikom osoba s invaliditetom i ranjivih skupina. Na nacionalnoj razini provodi projekte i programe od 2006. godine, a aktivno priprema i provodi EU projekte od 2016. godine. Trenutno broji 62 člana oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti i ove godine obilježava 21 godina djelovanja kroz pružanje potpore najranjivijim skupinama zajednice, pridonosi razvoju društvenog kapitala i trudi se snažno utjecati na javnu politiku i senzibilizirati javnost o stvarnim problemima i potrebama osoba s invaliditetom.

- Imamo vlastitu web stranicu, koristimo društvene mreže i redovito izvještavamo javnost o svojim aktivnostima. Trudimo se pružati podršku svim inicijativama koje rezultiraju boljitkom unutar zajednice, podupiremo i prihvaćamo partnersku suradnju, iniciramo korištenje vlastitih raspoloživih resursa kao temelj razvoja cjelokupnog civilnog sektora unutar zajednice. Članstvo organizacije potičemo na sudjelovanje u aktivnostima drugih organizacija i osiguravamo podršku naših 20 volontera za provedbu aktivnosti predstavnika drugih organizacija. Unutar zajednice surađujemo s organizacijama koje se najviše bave  problemima osoba s invaliditetom, društvenim barijerama i prilagodbom sustava - istaknula je Nataša Mandić.

Društvo je provelo niz projekta na nacionalnoj razini kao nositelji i partner. Osiguralo je edukaciju za stručni tim, koji je svojim trudom osigurao i sredstva iz EU projekta, nacionalnih i projekta lokalne samouprave.IMG 4914

Stvoreni su prostorni i materijalni resursi i danas, nakon 20 godina djelovanja, Društvo je prepoznatljiva i priznata organizacija koja doprinosi zajednici.

- Nabavili smo službeno vozilo i novost u novom Zakonu o povlasticama u prometu je da se za isto mogu koristiti nove povlastice, što nam olakšava korištenje i osiguravanje mobilnosti osoba s invaliditetom, lakše uključenosti u cjelokupno funkcioniranje zajednice u kojoj prebivaju.

Smatramo da će Europska i nacionalna iskaznica, kao i Europska parkirališna karta biti ključne u ostvarivanju lakšeg pristupa brojnim pogodnostima i povlasticama iz područja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te doprinijeti boljim uvjetima samostalnijeg funkcioniranja osoba s invaliditetom.

Digitalizacija procesa dodjele povlastica olakšati će osobama s invaliditetom ostvarivanje prava na isprave prema zakonskim kriterijima, koje se dostavljaju na adresu prebivališta, što će prevenirati do sadašnje primjere loše prakse obilaženja više institucija ili upućivanja pisanih zahtjeva na nekoliko adresa, uz čestu potrebu dopunjavanja ili dodatnog dokazivanja stečenih uvjeta za realizaciju prava.

IMG 4908

Svaka inicijativa, koja osigurava donošenje novih zakonskih primjena u cilju olakšavanja dostupnosti realizacije prava za osobe s invaliditetom je odraz uspješnosti društva u stvaranju preduvjete za ravnopravno okruženje svih dionika društva - dodaje Mandić.

Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije prepoznati je inicijator i pružatelj potpore najranjivijim skupinama društva te svojom potporom podržava donošenje novog Zakona o povlasticama u prometu kao i novi sustav izdavanja iskaznica za osobe s invaliditetom. Licencirani smo pružatelj usluge osobne asistencije te pružamo uslugu za 10 krajnjih korisnika .

Projekt:“ Zaželi-Možemo Sve 2“, kodnog broja SF.3.4.11.01.0122, financira se iz Europskog socijalnog fonda plus, koji je odobren na razdoblje od 34 mjeseca, počevši od 11. travnja 2024. godine., kroz Javni poziv „Prevencija institucionalizacije“ SF.3.4.11.01 za prijavu projektnih prijedloga, za razdoblje provedbe u trajanju maksimalno 36 mjeseci.

Provedba projektnih aktivnosti, predvidjela je zapošljavanje 15 osoba za Pomoć u kući, što je kroz Javni poziv za zapošljavanje odrađeno te je usluga pružanja pomoći krajnjim korisnicima započela 1. lipnja 2024. godine.

IMG 4909

Tijekom Javnog poziva za uključivanje u uslugu prijavljeno je više od 100 krajnjih korisnika i prijave za uslugu se i dalje zaprimaju te će se tijekom provedbenog razdoblja usluga pružati u opsegu većeg broja od unaprijed predviđenih 90 krajnjih korisnika mjesečno, uz podjelu mjesečnih paketa osnovnih potrepština za održavanje osobne higijene i higijene stambenog prostora.

 

Krajnji korisnici su starije osobe (65 plus godina) i osobe s invaliditetom ,s utvrđenim 3.ili 4. stupnjem invaliditeta, upisanim u Registar osoba s invaliditetom.

Usluga se pruža u samačkim, dvočlanim i višečlanim domaćinstvima, uz propisane uvjete nadležnih tijela provedbe aktivnosti ,Ministarstva rada, obitelji, demografije i socijalne politike te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

- Za provedbu projektnih aktivnosti odobrena su nam sredstva u iznosu od 765.000,00 eura i projektni partner nam je općina Jakšić. Na području općine Jakšić zaposleno je 8 radnika za pomoć u kući a na području Grada Požege 7 radnika za Pomoć u kući.IMG 4910

Zahvaljujemo se partneru da dosadašnjoj potpori i inicijativi zajedničkog doprinosa boljitku ranjivih skupina unutar zajednice - rekla je na kraju Nataša Mandić.

logotipi dms