Subota, 29 Lipanj 2024 10:02

Pobjednik 44. požeške Kulenijade kulen Ive Mihalj iz Našica

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Kulen Ive Mihalj iz Našica ocijenjen je kao najbolji između kulena 61 natjecatelja pristiglih iz cijele Slavonije i Baranje, a ove godine i jednog natjecatelja i iz Šibensko-kninske županije

POŽEGA - Požeška kulenijada, kao najstarija Kulenijada u Hrvatskoj, u svom 44. izdanju nastavlja promicanje bogate gastronomske baštine Slavonije, naglašavajući važnost tradicionalnih načina proizvodnje hrane.

Kulen je poznata tradicionalna mesna delicija izrađena od najfinijih komada svinjskog mesa, začinjena paprikom, češnjakom i drugim začinima, što joj daje izrazito bogat i pikantan okus. Priprema kulena uključuje pedantan proces sušenja koji može potrajati nekoliko mjeseci, dopuštajući da se okusi stope i pojačaju. Svaki vrsni kulenar ima posebnu recepturu i poneke tajne sastojke. Zato je kulen kao posebna poslastica odabran za jelovnike u svečanim prigodama, a njegov snažan okus i aromatični profil čine ga traženom delicijom za ljubitelje hrane diljem svijeta.

Ovogodišnji program koji je organizirala Turistička zajednica Grada Požege pod pokroviteljstvom Grada Požege sastojao se od natjecanja u kojem stručna komisija ocjenjuje prijavljene uzorke kulena na temelju okusa, teksture i ukupne kvalitete te predavanja za proizvođače na temu „Proizvodnja tradicionalnih slavonskih mesnih proizvoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima“ koje je održala Ana Mrgan, profesorica na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Nakon što je žiri isprobao i ocijenio sve uzorke, u večernjim satima održana je dodjela priznanja i proglašenje pobjednika Kulenijade koji je osvojio i nagradu u iznosu 500,00 eura.

- Riječ je o najstarijoj kulenijadi u Hrvatskoj, tako da nam je ove godine zaista drago reći da imamo 61 pristigli uzorak što mislimo da je dobro jer smo stalno u uzlaznom trendu. Ova godina je za proizvođače kulena bila dosta izazovna, prvo zbog bolesti koja je bila, a tako i zbog klimatskih promjena i visokih temperatura koje se događaju. Nama je ovo veliki uspjeh da naša Kulenijada i dalje podržava taj izuzetno veliki broj uzoraka. Ove godine su zastupljene sve slavonske županije, također kao i prošle godine imamo Zagrebačku županiju zbog čeka smo sretni. Po prvi puta imamo i Šibensko-kninsku županiju što je također veliki uspjeh jer se naša manifestacija pokazala kao prepoznata i u Dalmaciji. – rekla je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

IMG 0243

Šampion ovogodišnje 44. Kulenijade je Igor Petersdorfer iz Valpova, već poznati proizvođač koji je osvojio titulu na požeškoj Kulenijadi i prije par godina, ali ove godine on je kulen prijavio na gospođu Ivu Mihalj jer je smatrao da i ona zaslužuje imati svoj uzorak na Kulenijadi. Šampionsku plaketu uručila je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege. Proglašeno je i pet dobitnika Zlatne medalje, koje je u ime Grada Požege uručila Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

- Već dugo godina se bavim proizvodnjom kulena, između ostalog i za obitelj Mihalj, a ovogodišnja šampionka je baka koja je u poznim godinama i kod nje se radi ta domaća proizvodnja. Iz neke kurtoazije i iz nekakve lijepe geste je bilo u redu da se jedan kulen prijavi i na nju te mi je baš drago da je ove godine šampionska titula došla na njeno ime jer to je jako lijepo! Bavim se kulenovima već duže, moja kćer je također bila prijavljena na 44. Kulenijadi i osvojila je zlatnu plaketu. Bili smo šampion prije koji tjedan u Jagodnjaku sa svojim kulenom, taj kontinuitet nam je najvažniji. Moja kćer, odnosno mi smo bili šampioni i u Požegi prije koju godinu, no nažalost nije bilo ovakve situacije da se svi možemo podružiti jer je bila korona, ali opet se ponavlja taj kontinuitet i to je u redu. – rekao je Igor Petersdorfer.

IMG 0308

Danas se nastavlja program 44. Kulenijade u požeškoj Šetališnoj zoni gdje će se od 9 do 14 sati održati sajam domaćih proizvoda i rukotvorina Zlatno ljetno tradicije u sklopu kojeg će od 12 sati biti degustacija kulena za građane, naravno uz pratnju tamburaša.