Utorak, 18 Lipanj 2024 11:10

Povijesno društvo Požega organiziralo predavanje o starokatolicizmu u Hrvatskoj i neuspjelom pokušaju reforme

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - U organizaciji Povijesnog društva Požega prof. dr. sc. Daniel Patafta,svećenik i profesor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,jučer je u Gradskoj knjižnici održao predavanje „Starokatolicizam u Hrvatskoj – neuspjeli pokušaj reforme“. Nakon pozdravnih riječi, profesor Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega, predstavio je predavača. Daniel Patafta jedan je od vodećih crkvenih povjesničara u Hrvatskoj. Bavi se poviješću franjevačkoga reda, reformnim pokretom u Crkvi i drugim temama. Objavio je niz znanstvenih radova.

Tom prigodom, među ostalim, profesor Patafta je rekao:„Nastanak Hrvatske starokatoličke crkve 1924. godineplod jeneostvarenog pokušaja reformeCrkvedijela katoličkoga klera od 1919. do 1923. godine. Pokret dijela nižeg katoličkog svećenstva iz 1919. godine, poznat kao 'žuti pokret', tražio je reformu Crkve u Hrvatskoj prema liberalnim načelima s početka 20. stoljeća. Pokret se pokazao neuspješnim u samom početku, jer je socijalna motivacija pokreta uzmaknula u odnosu na idejnu. To je naposljetku dovelo do radikalizacije pojedinih članova, zatim raskola i nastanka Hrvatske starokatoličke crkve. Ta Crkva pokazala se kao nužnost u kojoj će opstati i biti provedene ideje 'žutog pokreta'. Međutim, unutarnji raskoli, idejno-ideološka lutanja i nejasno usmjerenje same HSC učinili su je marginalnom stvarnošću, koja će s vremenom postati eksponent jugoslavenske unitarne politike u vrijeme diktature kralja Aleksandra. Kompleksna motivacija svećenika 'žutog pokreta', naposljetku nije ostvarila željenu reformu Katoličke Crkve, jer je sam pokret završio u radikalizaciji ideja teu raskolu. Prvotne simpatije liberalne hrvatske javnosti prema HSC vrlo brzo su nestale kad je, radi vlastitog opstanka, svoju sudbinu sve više vezivala uz državnu politiku diktiranu iz Beograda.“

Nakon predavanja uslijedila je zanimljiva rasprava. Prisutni su postavljali pitanja te iznosili komentare. Profesor Vinko Tadić najavio je da će profesor Patafta ove jeseni u Požegi održati predavanje o povijesti franjevačkoga reda.

Autorica teksta: N. H.