Utorak, 11 Lipanj 2024 10:33

Obilježena 32. godišnjica od smrti Antuna Božića, prvog predsjednika HDZ-a grada Požege

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POLAGANJE VIJENACA, LAMPIONA I MOLITVA ODRŽANA UZ GROB ANTUNA BOŽIĆA NA GROBLJU SV. ILIJE -

POŽEGA - Na groblju sv. Ilije održana je komemoracija na kojoj su se okupili članovi GO HDZ-a Požega, ŽO HDZ Požeško-slavonske županije, Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman, članovi Udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata, prijatelji i članovi obitelji prerano umrlog Antuna Božića. Oni su uz grob položili cvijeće, vijence i zapalili svijeće sjećajući se Antuna Božića, prvog predsjednika tada jedinstvenog HDZ-a za općinu Požega, kasnije preimenovanog u Županijski odbor HDZ-a, a gradovi i općine dobili su svoje organizacije HDZ-a.

Svijeće su zapalili i poklonili se grobu predsjednica ŽO HDZ-a i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, zamjenik županice Ferdinand Troha, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, ravnatelji županijskih i državnih ustanova i zavoda i članovi HDZ-a.

I nakon 32 godine obitelji je još uvijek jednako teško, posebno sestri Mariji Bajt, koja je također u to vrijeme aktivno radila na stvaranju samostalne i neovisne države Hrvatske, no znajući da žrtva Antuna Božića nije bila uzaludna i da nije zaboravljena, lakše se prepušta tugovanju za članom svoje obitelji.

Povodom 32. obljetnice smrti uz grob Antuna Božića molitvu je predvodio gvardijan franjevačkog samostana fra. Darko Sudarić.

Kratku komemoraciju i molitvu svi sudionici održali su kod groba Mate Novačića, predsjednika općine Slav. Požega iz vremena hrvatskog proljeća. Mato Novačić je i u slobodnoj hrvatskoj obavljao dužnosti u gradskoj upravi, sada grada Požega.