Petak, 07 Lipanj 2024 10:49

EU fondovi i politike mijenjaju Slavoniju

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - U prirodnim bogatstvima Požeško-slavonske županije i raznovrsnoj eno-gastronomskoj ponudi leži ogroman, i još neiskorišten potencijal, koji zahvaljujući Europskim fondovima, može potaknuti snažnije razvijanje turističkog gospodarstva. Svjestan je toga i čelni čovjek Alumni „FTRR“, Bruno Horvat, koji upravo u kontekstu inovativne i inkluzivne Slavonije, organizira niz studijskih putovanja, kako bi bivše i sadašnje studente Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, inspirirao, zainteresirao te potakao na kritičko razmišljanje i realnije sagledavanje svih činjenica s ciljem unaprijeđena našeg kraja.

0 02 05 c2c460f6c4b714299c42723915df8fe4245cd36c2f2d4356681d7922befed0ec 33c6ad71f5f99dc1Dugogodišnje radno iskustvo u turizmu i duboka ukorijenjenost u kulturna- društvena  zbivanja načinila su od Brune Horvata pravog znalca za otkrivanje profitabilnih, i još širem pučanstvu, nedovoljno istraženih prirodnih dragulja Požeško-slavonske županije. S druge pak strane njegov profesionalni, a dobrim dijelom i volonterski rad, krase zavidne reference.

Završio je dodiplomski stručni studij smjer računovodstvo i trgovina na Veleučilištu u Požegi te Specijalistički diplomski stručni studij Trgovinsko poslovanja. Titulu magistra ekonomije stječe 2023. godine.

Uspješno je obavljao dužnost predsjednika Turističke zajednice Grada Požege te dužnost zamjenika predsjednika Turističke zajednice Požeško Slavonske županije. U jednom mandatu bio je u saboru Hrvatske turističke zajednice, a obnašao je dužnost direktora Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Požege. Također, u jednom mandatu bio je član povjerenstva za razvoj zdravstvenog turizma pri Ministarstvu zdravlja. Trenutno je vanjski suradnik te obnaša dužnost člana Skupštine i vijeća u Turističkoj zajednici Grada Nove Gradiške i Turističke zajednice Brodsko-posavske županije, a gotovo dva desetljeća aktivni  je društveni, kulturni i sportski suradnik u brojnim institucijama u kojima obnaša visoke i važne upravljačke funkcije.

Ovakav sretan splet znanja i iskustva doveo nas je na trag studijskih putovanja koje organizira Alumni FTRR, a koja itekako imaju svoj cilj i svoju svrhu.

0 02 05 58118a87ef23efcc011e0d6a6f202cd6238882e24ab98960e3bb54e35538bb8b a16b60649a9e9765

-Na temelju iskustva u turističkom sektoru te plana i programa rada Alumni "FTRR" u proteklom vremenu organizirali smo dva studijska putovanja "Zlatna Slavonija" i "Lonjsko polje". U navedenim putovanjima želja i intencija su nam bili uvjeriti se kako brojni projekti koji se pripremaju i provode na bazi Europskih strukturnih i investicijskih fondova mijenjaju percepciju sredine, lokalnog stanovništva te kako utječu na opći gospodarski razvoj. Iz posjeta i obilaska  Javne ustanove Park prirode Kopački rit mogli smo se uvjeriti u provedbu  5 projekata financiranih iz fondova Europske unije koji se provode u Parku: Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš, Projekt izgradnje turističkog pristaništa Sakadaš u Parku prirode Kopački rit, Naturavita, Transnational conservation of birds along Danube river (akronim: LIFE DANUBE FREE SKY) i Danube Wild Island Habitat Corridor – LIFE WILDisland. Dok kroz projekte, odnosno, ugovore koji se temelje na očuvanje kulturne i prirodne baštine bio je projekt pod nazivom “Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra “Crna Roda” Osekovo”. Kroz navedeno Javnoj ustanovi Parka prirode Lonjsko polje dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 1.7 mil eura. Cilj ovog projekta je izgradnja posjetiteljskog centra u Osekovu, osam vidikovaca, edukativne i promotivne aktivnosti te uvođenje sustava za praćenje broja posjetitelja. Na temelju stručnog obilaska u pratnji educiranih djelatnika navedenih ustanovi te na temelju zajedničkih sastanaka mogli smo konstatirati i zaključiti da Europski fondovi i politike mijenjaju izgled Slavonije na bolje- naglašava Horvat, koji čvrsto vjeruju da je ovakav model itekako primjenjiv kod nas, ali su nam prijeko potrebni stručni ljudi, kao pokretačka snaga.

- Važno je za napomenuti da postoji potreba i prostor za razvoj cestovne infrastrukture koja mora pratiti navedena turistička ulaganja jer dolazak turista sigurnim i kvalitetnim cesta je glavni preduvjet ostvarivanju željenih rezultata. Također, navedeni projekti imaju svoje sekundarne pozitivne implikacije na lokalno stanovništvo što smo se mogli i uvjeriti. Razvoj brojnih OPG-ova te obiteljskih turističkih gospodarstava koja proizvode autohtone i domaće proizvode koji nisu tretirani raznim kemijskim sredstvima svakako podižu standard stanovništva te njihovu vidljivost u društvu- ističe.

0 02 05 a31426ed22070913a4ee6af2541e8e423eaebb6bb276aca1fad985da520e135e d9b54a7e1d6e674b

Naglasak na Slavoniji uz aktivnosti koje pruža kako bi se osigurala što bolja apsorpcija EU sredstava glavna je ideja s kojom se nastoji potaknuti gospodarski razvoj, ali i kvaliteta života građana, kroz ulaganja u infrastrukturu, razvoj poljoprivrede, zapošljavanje te razvoj poduzetništva.

0 02 05 2d5a599c4fee4da1045fd1d90f9e46297a2424771edb95ff6a025c14b62c1777 9e1358f1aeb79f9c-Svi projekti koji se provode iz Europskih fondova doprinijet će jačanju konkurentnosti pet slavonskih županija, otvaranju novih radnih mjesta, stvaranju poticajnog okruženja za život lokalnog stanovništva, smanjenju siromaštva i povećanje standarda. Kroz projekt koji se provodi na državnoj razini u 5 slavonskih županija od 2016. do kraja 2023. godine  uloženo je 2,95 milijardi eura- napominje Horvat te ujedno poziva sve zainteresirane, mlade i stručne ljude da se prema svojim afinitetima, u što većem broju, uključe u različite aktivnosti, kako bi svojim idejama stvarali novu viziju revitalizirane  Slavonije, izgrađenu kroz Europske fondove.

-Ujedno koristim priliku da pozovem sve mlade ljude da se aktivno uključe u sve društvene, kulturne, sportske i političke aktivnosti u svojim mjestima odnosno zajednicama jer samo tako možemo mijenjati okružje i svijet u kojemu živimo. Alumni "FTRR" odnosno njegovi članovi kao dio akademske zajednice će u svojim aktivnostima, prijedlozima, te zalaganjima nastojati iskoristiti sva svoja znanja i kompetencije bez ikakvih naknada za svoj rad kako bismo sredinu u kojoj živimo napravili ugodnim mjestom za život. Potpuna sloboda izražavanja i kritički osvrt na sadašnjost i pojave oko nas su dobrodošle pod uvjetom da i sami svojim djelom i primjerom želimo utjecati u njihovo rješavanje. Na temelju svih aktivnosti Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi te njegovih smjerova želimo u budućnosti stvoriti mlade ljude koji će iskoristiti svoje znanje kako bismo uživali u jedinoj Domovini koju imamo. Kroz navedene aktivnosti stvaramo svoju i Europsku budućnost kroz politike koje kreiramo jer za bolju budućnost se uvijek vrijedi boriti- zaključuje Horvat.

Autor: Kristina Šimić