Utorak, 04 Lipanj 2024 08:23

Otvorena nova zgrada Zavoda za hitnu medicinu PSŽ - jedinstvena i najbolja moguća lokacija odmah uz požešku bolnicu

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Nakon samo dvije godine od početka izgradnje nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije sve je spremno i za početak rada, koji se očekuje nakon preseljenja iz Matice hrvatske 9. lipnja. Svi su na otvaranju naglasili da je ovo i primjer a i struka govori, da je ovo jedinstvena u Hrvatskoj i najbolja lokacija za Hitnu medicinsku pomoć, jer se nalazi odmah uz zgradu Opće županijske bolnice Požega i njenog hitnog odjela, gdje se pacijenti ne moraju prevoziti, nego odvesti na kolicima.

Novu zgradu je rezanjem vrpce zajedno s djelatnicama hitne, otvorio i predao na upotrebu ministar zdravstva Vili Beroš. Svečanosti su nazočili ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, požeški gradonačelnik i zastupnik u Saboru dr. sc. Željko Glavić, pakračka gradonačelnica i zastupnica u Saboru Anamarija Blažević i ravnatelji Zavoda za hitnu medicinu iz susjednih županija. Sve njih je pozdravio, zadovoljan što su uspjeli sve u rokovima izgraditi i opremiti, ravnatelj požeškog Zavoda Fabijan Barišić je sve pozdravio i pozvao da svi obiđu novi objekt, a kolegama ravnateljima da slobodno mogu biti zavidni na njihovom novom objektu, što je za sve djelatnike, njih 70-tak, prava blagodat od uvjeta i skučenih prostora u kojima su radili do sada. Na kraju je objekt i sve koji će raditi u njemu te dolaziti po medicinsku pomoć blagoslovio župnik vlč Mario Večerić.

Ukupan iznos koji je utrošen za izgradnju i opremanje iznosi 2 milijuna eura a sredstva su osigurana iz nacionalnih izvora, odlukom Vlade o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije zdravstvene ustanove, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Požeško-slavonske županije i sredstava samog Zavoda u Požegi. Zgrada ima ukupno korisne površine 1.100 kvadratnih metara, sve što je potrebno za hitnu medicinu, garaža za sva vozila i novi edukacijski centar u kojemu će se educirati sadašnji i novi djelatnici za hitnu medicinu.

Podatke o poslovanju Zavoda iznio je ravnatelj Fabijan Barišić: - Trenutno je zaposleno 67 djelatnika, od čega 63 zdravstvena djelatnika, raspoređenih u pet timova u Pakracu, pet timova u Pleternici, deset timova u Požegi i pet timova prijavno-dojavne jedinice. S danom 1. srpnja plan je spajanje sanitetskog prijevoza, čime bi se broj djelatnika povećao na ukupno 110. Reći ću samo da smo prošle godine imali 15.000 postupaka, 10.000 tisuća poziva, 102 reanimacije, od je čega 28 uspješnih. Nova zgrada ima 1100 kvadrata plus garaže za sva vozila, dvije etaže, od čega bih istaknuo edukacijski centar. Tijekom proteklog razdoblja, ulaganjem u djelatnike osigurali smo dva instruktora za masovne nesreće, jednog instruktora za bolničku hitnu medicinu, jednog specijalista hitne medicine i deset specijalista hitne medicine, medicinskih tehničara, koji će usavršiti svoje znanje s položenim specijalističkim ispitom. Zavod je izgradnjom zgrade izvanbolničke hitne medicine na ovoj lokaciji udaljenoj 50 metara od Opće županijske bolnice postigao jedinstven primjer u Hrvatskoj, da svi sudionici hitne medicine budu na jednom mjestu. Na tom tragu, u budućnosti ćemo se zalagati da se prostor između nas prilagodi i za mjesto budućeg pristupa Hitnoj helikopterskoj službi. Dosadašnja lokacija Zavoda, s obzirom na prometnu povezanost i udaljenost od bolnice, bila je neprimjerena i vidno je utjecala na vrijeme izlaska na intervenciju. Prelaskom na ovu lokaciju mi smo pacijentu kupili vrijeme, bit ćemo brži i dostupniji, ako ćemo spasiti jedan život više, smatramo ovu investiciju opravdanom. Htio bih se zahvaliti svojim djelatnicima koji radeći ovaj poziv, daju sve od sebe da čine ono što je najvrjednije, spašavaju ljudske živote.

Čestitke i svoje zahvale na izgradnji ovog hvale vrijednog objekta za grad Požegu i Požeško-slavonsku županiju uputili su požeški gradonačelnik Željko Glavić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Medij