Četvrtak, 23 Svibanj 2024 13:19

Redovna i Izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

KAPTOL - U Vatrogasnom domu DVD Kaptol održana je Redovna i Izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije. Predsjednik zajednice Dragutin Žnidarec pozdravio je sve članove koji čine Skupštinu, od 36 delegata, nazočilo je 30 delegata, predstavnike susjednih Vatrogasnih zajednica iz Osječko-baranjske županije, Sisačko-moslavačke županije i Grada Zagreba, izaslanike Vatrogasne zajednice Hrvatske,  Civilne zaštite, čelnike lokalne i regionalne samouprave, te požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić.

Izvješće o radu u protekloj godini podnio je vatrogasniza povjedniuk Markop Ašenbrener. Članice VZŽ čine 56 DVD-a, od čega 54 na teritorijalnom principu (u naseljima i gradovima), a 2 u gospodarstvu. Sva DVD-a djeluju na dobrovoljnom principu i u cijelosti sa dobrovoljnim članstvom, osim DVD-a Požega sa 3 uposlenih djelatnika (2 servisera vatrogasnih aparata i spremačica) i DVD Pakrac sa 4 uposlena djelatnika (2 servisera vatrogasnih aparata, knjigovođa/tajnica i spremačica na pola radnog vremena). Istovremeno djeluje JVP Grada Požega i JVP Požeško-slavonske županije kao javne ustanove svaka sa po 20 djelatnika. Temeljem Zakona o vatrogastvu i kategorizacije vatrogasnih postrojbi JVP Grada Požege, JVP Požeško-slavonske županije, DVD Požega, DVD Pakrac, DVD Lipik, DVD Pleternica, DVD Kutjevo, DVD Brestovac, DVD Velika, DVD Kaptol, DVD Čaglin i DVD Jakšić su stožerne-središnje vatrogasne postrojbe svojih gradova i općina, koje imaju područje odgovornosti, što je potvrđeno i dosadašnjim protupožarnim elaboratima.

Sva DVD-a s područja VZ Požeštine i VZ Pakrac-Lipik su članice pripadajućih 5 općinskih i 4 gradska vatrogasna (požarna) centara, a nositelji istih su DVD-a u sjedištima gradova Pleternica, Pakrac, Lipik i Kutjevo, te općina Brestovac, Velika, Kaptol, Čaglin i Jakšić. Vatrogasni centri su kao pomoćna strukovna tijela članice pripadajućih vatrogasnih zajednica konstituiranih sukladno Zakonu o vatrogastvu kao područne vatrogasne zajednice za više jedinica lokalne samouprave, a u cilju racionalizacije financijskih sredstava, prostora, potrebite tehnike i djelatnika, a Vatrogasna zajednica Grada Požege konstituirana je kao gradska vatrogasna zajednica za područje Grada Požege.

Prema podacima iz središnje baze podataka HVZ “Vatronet”, u vatrogasnim organizacijama na području županije djeluje 4.780 članova. Status u organizaciji je slijedeći: vatrogasna mladež 548 članova, podmladak 557 članova, izvršni članovi 807, operativni članovi 1.189, ostali članovi 462, počasni članovi 78, pomažući članovi 550, pričuvni članovi 352,  profesionalni članovi PVP 40, te vatrogasni veteran 141. Prema provedenima osposobljavanjima za zvanja i kase u vatrogastvu, aktivni vatrogasci imaju slijedeću kvalifikacijsku strukturu zvanja: vatrogasna mladež – 98 članova, vatrogasci s položenim ispitom – 697 članova, vatrogasci I klase – 630 članova, vatro 1 opskrbno vozilo, gasni dočasnik – 263 članova, vatrogasni dočasnik I klase – 305 članova, vatrogasni časnik – 79 članova, vatrogasni časnik I klase - 118 člana, viši vatrogasni časnik – 8 članova, viši vatrogasni časnik I klase – 4 članova, počasni vatrogasni časnik - 19 članova i počasni viši vatrogasni časnik –13 članova.

Članice VZŽ raspolažu sa ukupno 122 vozila od koji su 64 vozila za gašenje požara, 4 autoljestve, 10 tehničkih vozila, 1 vozilo za akcidente, 11 zapovjednih vozila, 27 vozila za prijevoz vatrogasaca, 1 opskrbno vozilo, 1 specijalno vozilo, 1 letjelica i 2 plovila. Gledano zbirno, dobiva se dojam da tehnike ima dovoljno. Međutim, ako imamo u vidu broj DVD-a, te broj MO, naselja i tvrtki, te požarna opterećenja u istima utvrđena Procjenama ugroženosti i Planovima zaštite od požara županije, gradova i općina kao i obveze koje proizlaze iz zakonskih i podzakonskih akata, navedena oprema još uvijek u cijelosti sukladno pozitivnim propisima ne zadovoljava, jer je još uvijek nema u dovoljnim količinama (uglavnom osobne i skupne zaštitne opreme za operativne vatrogasce), a postojeći dio pomalo i zastarijeva ili je djelomično ili u potpunosti neispravan. Glede učinkovitijeg financiranja utvrđena su stožerna-središnja društva, a to su DVD-a: Požega, Brestovac, Velika, Kaptol, Kutjevo, Čaglin, Jakšić, Pleternica, Pakrac i Lipik. 

Vatrogasna zajednica županije imala je na raspolaganju 114.700 eura za financiranje cjelokupnog rada, od kojih je dotacija Požeško-slavonske županije 92.000 eura. Vatrogasna zajednica sada je smnještena u nove prostore bivše Podravske banke u Ulici Republike Hrvatske, pa je zbog toga morao biti usklađen i Statut VZŽ. Kako su dva člana Skupštine preminula, koptiran je novi član Ivan Antunović iz DVD Koprivnica, a za iznenada preminulog Ivana Novosada, zapovjedniuka JVP Požeško-slavonske županije još nije određena zamjena. Za novog počasnog čćlana VZŽ izabran je Zlatko Zerdin. Vatrogasno priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice dobio je Dragutin Žnidarec.

Na kraju su riječi pohvala i zahvale za dobru suradnju uputili gosti i uzvanici, a požeško-slavonska županica Antonija Jozić se zahvalila jer su vatrogasci uvijek prvi, od požara a u zadnje vrijeme sve više djelovanja na sanaciji šteta od olujnog nevcremena i poplava. Posebno im je čestitala va odličnom zajedništvu koje ispoljavaju u svojim aktivnostima i navela da će od slijedeće godine i sredstva za vatrogasce biti povećana.