Petak, 10 Svibanj 2024 13:41

Započeli 16. Štamparovi dani javnozdravstvenom akcijom mjerenja krvnog tlaka i glukoze u krvi za građane

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Započeli su 16. Štamparovi dani u Požeštini, prvo javnozdravstvenom akcijom u Požegi, Pleternici i Velikoj gdje su na štandovima građani mogli izvršitoi konbtrolu krvnog tlaka i glukoze u krvi. Na štandu u Požegi kontroliralo se 1oo-njak građana. Iako je sama kontrola vrlo jednostavna i ne traje dugo, neki građani nisu htjeli obaviti kontrolu, neki kažu bolje da neznam pa da još budem pod stresom zbog lošeg nalaza. No to svakako nije opravdanje, jer Štamparevi dane se i provode zbog preventivnog djelovanja na stanovništvo i to pod sloganom "Zdravi stilovi života".

Sutra se 16. Štamparovi dani nastavljaju Međunarodnim kongresom, a glavna tema kongresa je promocija zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva. Sve veća prevalencija šećerne bolesti i arterijske hipertenzije, ali i ostalih kroničnih bolesti uz starenje stanovništva posebno naglašavaju potrebu za promocijom zdravlja i zdravih stilova života. Što smo u stanju učiniti u prevenciji kroničnih bolesti i promociji zdravlja i zdravih stilova života te senzibilizaciji i podučavanju profesionalaca i javnosti možete poslušati na kongresu uz raspravu s eminentnim stručnjacima iznavedenog područja.

Teme koje obrađuje kongres kroz 2 dana su: Tjelesna aktivnost kao alat u borbi protiv kroničnih bolesti, Investirajmo u zdravlje: Povrat na investicije u zdravstvenim programima, Kako kardiovaskularne bolesti i dijabetes oblikuju globalno zdravstveno stanje Investirajmo u zdravlje: Povrat na investicije u zdravstvenim programima Korak ispred bolesti: Učinkovitost i inovacije u preventivnim programima javnog zdravstva, Nutricionistički kompas: Vodič kroz izazove suvremene prehrane i zdravog metabolizma, Utjecaj okolišnih čimbenika na prevenciju i razvoj ORL bolesti.

Kongres se održava u dvorani Terra Panonica u Pleternici.