Utorak, 17 Siječanj 2012 09:35

5. Ramsko silo 2012.

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

JAKŠIĆ – Ramska zajednica Požega organizirala je u Jakšiću 5. tradicionalno druženje i kulturno umjetničku priredbu „Ramsko silo 2012.“, za brojne Ramkinje i Ramce koji su se iselili iz Ramske doline i novi dom našli u Požeštini, te njihove prijatelje. Kako se procjenjuje na ove naše prostore Požeštine naselilo se oko 5.000 stanovnika iz Ramske doline, većinom prilikom potapanja doline i stvaranja akumulacijskog jezera. I ovaj puta na silo su došli i predstavnici općine Rama Prozor na čelu s načelnikom općine Jozom Ivančevićem.P1152965

Nakon svete mise koja je održana u crkvi sv. Barbare u Jakšiću nastavilo se svečanim i zabavnim programom u dvorani Honda u Jakšiću. Brojne goste zabavljali su domaći KUD Slavonija iz Jakšića, KUD Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, Stanko Šarić iz Golobrdaca svijajući na guslama i diplama stare narodne pjesme, a u zabavnom dijelu nakon svečane večere zabavu je nastavila glazbena skupina San. Prvo su naravno otpjevali pjesmu Diva Grabovčeva, o djevojci koja je postala simbol Rame i otpora silnicima i tuđincima koji su uvijek vladali ovim našim prostorima. Paralelu sa Divom Grabovčevom Požežani povlače sa svojom Sarom i njenom mučeničkom smrću kao otpor silniku i tuđincu.

Ramsko silo pohodili su gradonačelnici i saborski zastupnici Zdravko Ronko i Franjo Lucić, zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik, načelnici općina Vlado Boban i Ivica Kovačević, te brojni drugi uzvanici iz političkog i društvenog života županije.