Četvrtak, 03 Listopad 2013 10:30

Obrtnici u najtežoj situaciji ali izdržavaju

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

14. OBRTNIČKI I PODUZETNIČKI SAJAM POŽEGA 2013.  -

 

POŽEGA – Obrtnici su danas sigurno u najtežoj situaciji do sada, ali upravo i organiziranjem ovog sajma pokazuju da izdržavaju. Da li treba sajam u ovim ekonomski teškim vremenima, da treba, rekao je Stipo Barukčić, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije na svečanosti otvaranja 14. Obrtničkog i poduzetničkog sajma Požega 2013. IMG 0226S njime su se složili i ostali govornici na otvaranja sajma, potpredsjednik HOK-a Dragutin Grabrović, koji je izrazio i sumnju da će novi Zakon o obrtništvu tu krizu još produbiti. Požeški gradonačelnik Vedran Neferović istakao je da grad cijeni upravo doprinos obrtnika koji privređuju i otvaraju nova radna mjesta, a najoštriji je bio požeški župan Alojz Tomašević, koji se zapitao da li je Požega i dalje u Hrvatskoj, aludirajući pri tome na nedolazak niti jednog ministra, pa čak niti njihovih zamjenika iz nekoliko ministarstava koja brinu o gospodarstvu, malom poduzetništvu i obrtništvu. Uz komoru i Udruženja obrtnika grada Požega, Pakrac i Lipik, te HGK Požeško-slavonske županije organizaciju sajma pomogli su Požeško-slavonska županija, grad Požega, Ministarstvo poduzetništva i obrta i Hrvatska obrtnička komora. Pokrovitelji su bili i ostali gradovi i općine naše županije a medijski pokrovitelj je bio i tjednik Kronika.

IMG 0230Organiziran kao trodnevna manifestacija u Sportskoj dvorani Grabrik i ulici Antuna Kanižlića, ovogodišnji sajam je i okupio preko 150 izlagača, te dva iz inozemstva, Slovenije i Makedonije. Uz sajam odvijale su se i popratne priredbe, pa je tako promoviran projekt „Drvo je prvo“ i akcija „Vrijedne ruke“, prezentacija obrtničkih zanimanja srednjih strukovnih škola i akcija djece iz dječjih vrtića „Hoću biti majstor“. Nagrađeni su i najuređeniji štandovi, a kao najljepši proglašen je štand Poljoprivrednog gospodarstva Kristić Katice koja je na svom štandu izložila lavandu i brojne proizvode od lavande koje sama izrađuje, od uzgoja do krajnjih proizvoda. Drugo mjesto osvojila je Ljubica Dujmić i njen obrt „Narodni vez“ koja je izložila ručno tkana platna, stolnjake, nadstolnjake, posteljno rublje i odjevne predmete te dijelove nošnji, a treće mjesto štand Pčelarske zadruge „Zlatna dolina“ na kojoj je svoje proizvode od meda izložila obitelj Targuš.

U predvorju dvorane svoj štand je postavila i Zajednica kulturnih udruga Požeško-slavonske županije koja je postavila Obrtlik i malu likovnu koloniju na kojoj su stvarali umjetnici Maja Del Vechio, Dragutin Bajt, Maja Jeličić Meter, Josip Svitok i Ljubica Josipović, a sve ih je organizirala Ana Pirović.

Na vanjskom dijelu sajma ispred dvorane lovci iz lovačkih društava kuhali su lovački čobanac u humanitarne svrhe, a u Kanižlićevoj ulici bili su izloženi dostavni i osobni automobili. Tvrtka Auto Radić izložila je nekoliko gospodarskih vozila, od najmanjeg Citroen Nema do većih kombi vozila koji su uglavnom nužni obrtnicima za dobro i uspješno poslovanje.

Na svom štandu ali i na glavnoj pozornici mogli smo vidjeti noviteet u svijetu rasvjeet, koje prezentira Svjetlosni centar, kojega od nedavno predstavlja Igor Hruškar iz Požege kao novi poduzetnik. Tako smo vidjeli rasvjetu za koncerte, vjenčanja, prezentacije ali i razna party događanja.

Jedan od novih poduzetnika je i Lim montaža iz Buka, koja ima i svoju prodavaonicu u Požegi, koju vodi obitelj Cavrić, a izložila je brojne proizvode od lima i limenu galanteriju, te prezentirala krovne pokrove od lima.

IMG 0421Na štandu zlatoveza Anite Tomašević iz Zagrađa mogli smo vidjeti baku i unuku koje izrađuju ručne radove u tehnici zlatoveza, a najviše ukrase za mlade djevojke i snaše koji se mogu kombinirati uz narodnu nošnju, ali i uz večernju toaletu za izlaske. Anita izrađuje i narodne nošnje ili pojedine dijelove nošnje, te suvenire i ukrase u tehnici zlatoveza. Posebno nas je impresionirala njena baka koja je u pauzi odmah dohvatila Kroniku, koju čita bez naočala.

Brojne ukrase i rukotvorine vidjeli smo i na štandu UIR Paukova mreža, koja okuplja umjetnički nadarene, uglavnom žene, te izrađuju brojne ukrase i modne dodatke.

Već nekoliko godina na sajmu nastupa i Klimen Talev iz Ohrida u Makedoniji s vrlo cijenjenim ohridskim biserima i brojnim varijantama nakita koji sadržava bisere.