Utorak, 23 Travanj 2024 09:41

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega obilježili Dan planeta Zemlja - predavanjima, izložbom i instalacijom

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)
 
POŽEGA - U Poljoprivredno-prehrambenoj školi  različitim aktivnostima obilježen je Dan planeta Zemlja. Središnji događaj bila su dva zanimljiva predavanja. Marko Doboš, biolog u Parku prirode Papuk govorio je učenicima i djelatnicima Škole o biološkoj raznolikosti našeg zavičaja, a posebno na području Papuka. .Dr. sc. Marija Kovačević, glavna čuvarica prirode zaposlena u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije održala je predavanje na temu: "Planet vs. plastika." Ove aktivnosti provode se u sklopu projekta "Dan planeta Zemlja -365" kojega provode profesorice Dijana Garbin i Anita Bubak. Od profesorice Bubak doznajemo kako su učenice i učenici rekli da su im teme i predavači bili jako zanimljivi i poticajni u smislu promišljanja o ekološkim problemima ali i da sami, u svakodnevnom životu, djeluju na promjenu navika i postupaka koji loše utječu na planet Zemlju.
 
Izložba i instalacija
 
Osim predavanja u dvorištu Škole, u okviru ovoga projekta, postavljena je mala izložba fotografija. Profesorica Garbin je rekla kako su učenici tijekom godine fotografirali "divlja" odlagališta otpada.  Prikupili su više od 160  fotografija.  Dio njih prikazan je na ovoj izložbi, a većina je prikazana u publikaciji koja je objavljena na web stranicama Škole.
Kako bi ukazali na potrebu svakodnevne brige o planetu Zemlja, kreirali su i neobičnu instalaciju  naziva: "Dotakni prirodu."  Napravili su "divlje" odlagalište u kojemu su u vrećama za smeće bili sakriveni različiti elementi iz prirode. Stavljajući ruku u vreću, posjetitelji su mogli osjetiti prirodu koja je prekrivena otpadom. Time su htjeli ukazati na loše postupke ljudi prema jedinom domu kojeg imamo , ali i djelovati na  razvijanje ekološke svijesti.
Dan planeta Zemlja - 365 projekt je Poljoprivredno-prehrambene škole Požega koji povezuje predmet Etiku u području ekologije i  predmete Biologiju i Zaštitu okoliša s ciljem promišljanja o ekološkim problemima suvremenog svijeta te poticanja učenica i učenika da pridonose rješavanju ekololoških problema svakodnevice.
Izvor i fotografije: PPŠ