Utorak, 16 Travanj 2024 10:59

Obrtnička škola Požega izradila a Liga protiv raka donirala marame i turbane za onkološke pacijentice Dnevne bolnice OŽB Požega

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Županijska liga protiv raka Požega je u suradnji s Obrtničkom školom Požega drugu godinu zaredom organizirala, a ovaj puta i financirala izradu pokrivala za glavu, marama i turbana od pamučnih materijala kao donaciju za onkološke pacijentice koje se liječe u Dnevnoj bolnici Opće županijske bolnice Požega.

IMG 1572Dizajniranje, krojenje i šivanje turbana i marama je nastavak hvalevrijednog projekta Obrtničke škole Požega još od 2023. godine kada su djelatnice škole Vesna Dumančić i Marica Kosina kroz školski projekt izradile desetke pokrivala za glavu i donirale ih pacijentima. Sve je počelo kada su im se obratile poznanice, koje su bile onkološke bolesnice, da ne mogu nabaviti prava pokrivala za glavu, budući da su za vrijemem onkološkog liječenja izgubile kosu, ispričala je Vesna Dumančić, koja je pošto predaje kreiranje odjeće u školi prihvatila ovu ideju. - Napravili smo u početku onoliko koliko smo imali prirodnih pamučnih materijala, jer ono što se prodaje je od sintetičkih materijala što onkološkim pacijentima ne odgovara. Kasnije smo se prijavile na jedan natječaj gdje smo uspjele dobiti sredstva za nabavku materijala i tako omogućili da kroz nastavu u školi izradimo desetke raznih pokrivala. Kreirala sam sama i uz poomoć interneta tražila što bolje i prihvatljivije marame i turbane, koji odgovaraju i nekom modnom kriteriju. Tada smo potrošili sav materijal koji smo imali na raspolaganju, a potražnja je bila sve veća. Došlo je do suradnje s Županijskom ligom protiv raka koja je financirala dalji materijal i izradu pokrivala te smo nastavili s izradom i ove godine - rekla je idejni začetnik cijelog projekta Vesna Dumančić iz Obrtničke škole Požega.

 - Danas je ovdje perdaja marama i turbana za glavu koje je napravila Obrtnička škola Požega. I prošle godine su oni to također izrađivali, a ove godine smo se i mi uključili u akciju i sredstvima koja dobivamo od naših građana financirali izradu 50 marama i 50 turbana, pola sada a pola na jesen. Financirali smo nabavu materijala i izradu, a sve ćemo marame i turbane predati za onkološke pacijentice u Dnevnoj bolnici OŽB Požega, gdje se liječe brojni pacijenti, a medicinske sestre, koje su također članice Lige protiv raka znaju najbolje koje su potrebe. Već sedam pokrivala iz ove serije je rezervirano za pacijentice koje se liječe ovdje - rekao je tajnik Lige protiv raka Požega, dr. med Nikola Gotovac.

IMG 1566

 - Zahvaljujemo se Ligi protiv raka koja je uspjela iznaći potrebna sredstva za izradu ovih marama i turbana za naše onkološke pacijentice koje prolaze kroz kemo terapije. Što se tiče požeške Dnevne bolnice možemo istaći da tijekom 2023. godine smo imali 4.400 pacijenata i više od 40 tisuća postupaka, a od toga 2.500 onkoloških pacijenata. Njih 329 je primalo i kemo terapije u našoj Dnevnoj bolnici, ukupno 2.508 terapija. Napominjem da njih 40% dolazi izvan Požeško-slavonske županije jer nam gravitira jedan značajni dio populacije iz Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije. Imamo potpisane ugovore s KBC Osijek te nam redovito na tjednoj bazi dolaze specijalisti onkologije. Oni nakon konzilija u KBC Osijek donose odluke o adekvatnopj terapiji koje se onda kod nas provode. Na taj način naši pacijenti ne mmoraju putovati niti u Osijek ili Zagreb, nego svu potrebnu terapiju dobivaju u našoj ustanovi. Mjesečni trošak lijekova i kemo terapija je 550 do 600 tisuća eura koje naša ustanova ulaže u liječenje naših pacijenata - istakao je ravnatelj OŽB Požega, dr. sc. Ivan Vukoja.