Ponedjeljak, 30 Rujan 2013 13:12

Mogu koristiti 56 hektara razminiranog i očišćenog prostora

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

ODRŽANA AKCIJE UREĐENJA ŠUME KALVARIJE I PROMOCIJA BICIKLISTIČKE STAZE -

PAKRAC – Minulog vikenda je u organizaciji Turističke zajednice Grada Pakraca održana akcija uređenja Kalvarije, šume s posebnom namjenom za sport i rekreaciju, te promocija kružne biciklističke staze "Kuna". Prvog dana akcije pozivu organizatora na uređenje Kalvarije odazvali su se članovi Streličarskog kluba "Kuna", pakračke podružnice Udruge katoličkih medicinskih sestara u Požeškoj biskupiji, Planinarskog društva "Psunj", Biciklističkog kluba "Titan", Odreda izviđača "Pakra" i Kuglačkog kluba "Slavonski banovac", potom djelatnici Muzeja Grada Pakraca, Gradske knjižnice, Glazbene škole i gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Davorom Huškom i dogradonačelnicom Anamarijom Blažević. Pridružili su im se i zaposlenici samostalnog komunalnog pogona Grada Pakraca te Šumarije Pakrac, kao i članovi DVD-a i drugi građani. - Akcija je više nego uspjela. U njoj je sudjelovalo 70-ak ljudi, članova raznih udruga i ustanova našeg grada što je i bio cilj. Oni bi, na neki način, i ubuduće trebali uređivati određeni, 'svoj' prostor na Kalvariji uz pomoć komunalnog pogona i drugih. Na ovaj način željeli smo također šumu ponovo 'približiti' ljudima jer je taj prostor dugo bio minski sumnjiv, pa i kada je razminiran, slabo se posjećivao – kazao je tajnik TZ Pakrac Zvonimir Miler.

Šuma Kalvarija proteže se na 56 hektara nadomak Pakraca a u subotu seakcija3 posebna pozornost posvetila uređenju njenih najpoznatijih lokacija kao što su sv. Tri križa, izvor Markovac i kapelica Majke Božje Lurdske te kapelica sv. Vida. Biciklisti "Titana" nastavili su uređivati gornji dio staze "Anakonda" a planinari su trasirali smjerove za planinarske staze koje su nekada prolazile kroz Kalvariju. U neposrednoj blizini sv. Tri križa, Markovca i sv. Vida postavljeni su informativni panoi s osnovnim podacima o objektima ali i cijeloj šumi.

Na javni poziv za promociju novouređenih sadržaja u krugu izletničko-rekreativnog područja Omanovac, s naglaskom na kružnu biciklističku stazu "Kuna", u nedjelju se odazvalo 50-ak građana među kojima je nekolicina bila i iz Lipika, Novske, Slav. Broda pa čak i iz Vinkovaca. Podijeljeni u dvije skupine, stazu je prošlo dvadesetak biciklista i 30-ak pješaka a potom je u planinarskom domu upriličeno prikazivanje promotivnog filma o turističkim sadržajima Pakraca i Lipika. Sve to dio je nedavno završenog projekta "Stazama lipicanca i kune". - Možda u listopadu organiziramo još jednu sličnu akciju uređenja Kalvarije a naš je krajnji cilj od ovog prostora suvremenom napraviti park šumu – dodao je Miler. Pokrovitelj dvodnevne akcije bio je Grad Pakrac.