Srijeda, 27 Ožujak 2024 12:52

Održan Redoviti Izvještajni Sabor UDVDR Podružnice Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

VETOVO - Pod domaćinstvom Općine Kaptol u Restoranu Schon Bluck u Vetovu održan je Redoviti Izvještajni godišnji Sabor Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) Požeško-slavonske županije. Izvještajnom Saboru nazočili su načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić koji je u ulozi domaćina pozdravio sve delegate Sabora I zaželio im dobar rad i aktivnosti kao i do sada. Sve je pozdravio i zamjenik županice Ferdinand Troha koji je dao podršku radu UDVDR-a i uputio pohvale na protekli rad prije i u prošloj godini. Na Saboru su nazočili i gosti brigadir Ivica Pejaković, ravnatelj OŽB Požega dr. sc. Ivan Vukoja, iz ureda Ministarstva branitelja Jozo Katić, ureda branitelja PSŽ Miroslav Bagarić, Kluba 123 general Željko Kalić, Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Požega.

U nazočnosti delegata Sabora kojeg čine predsjednici i izaslanici općinskih i gradskih Ogranaka UDVDR-a usvojena su sva izvješća o radu u proteklom razdoblju. Niz je tu aktivnosti koje je iznio predsjednik, umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, koji je ovu dužnost obnašao u nekoliko mandata. Već 15 godina provode svoj projekt "Sat istine" u koji je godišnje uključeno preko 400 učenika završnih razreda Osnovnih škola i srednjih škola na području županije. Tu su svakako i njihove Sportske igre na razini županije i odlazak na Državne sportske igre, prošle godine u Kutini. Obilježavanje svih značajnijih datuma iz Domovinskog rata i obilježavanje Dana branitelja i Dana brigade. Za sve ove brojne aktivnosti imali su u proračunu 31.973 eura, a rashodi msu im bili nešto veći, 33.810 eura.

Pavelić je posebno pojasnio osnivanje Kluba visokih časnika i generala 123. brigade HV koji ima i skraćeni naziv Klub 123, koji je osnovan zbog potrebe da se i nakon velikog razdoblja iza Domovinskog rata izravno podsjeća na nužnost očuvanja spomena na herojsku borbu svih pripadnika OS RH i posebno pripadnika 123. brigade HV u otporu agresoru i pobjedama koje su pridonijele stvaranju RH. Danas smo svi svjedoci pokušaja da se marginaliziraju stečevine Domovinskog rata i da se braniteljska populacija svede na skupinu privilegiranih članova društva, a čistoća davanja sebe za slobodu svih pokušava se obezvrijediti nerijetko agresivnim i za sada verbalnim širenjem neistina i blaćenjem svih pripadnika OS RH. Posebno je istaknuo da Klub 123 nije nova braniteljska udruga već jedna sastavnica UDVDR PSŽ.

Izvještajni Sabor donio je i promjenu u Statutu, kojim se omogućuje da se ogranci UDVDR općina i gradova registrijaju kao samostalne udruge čime bi dobili svoju pravnu osobnost i mogle bi djelovati samostalno. To je usvojeno zbog toga što se npr. kod ministarstva jedna udruga može javiti samo s dva projekta, a na ovaj način javili bi se općinske i gradske UDVDR sa svojim projektima, a UDVDR Požeško-slavonske županije sa svojim projektima.

Za dobru suradnju i pomoć Udruga UDVDR je odala priznanje Zahvalnicom za dr. sc. Ivana Vukoju, brigadiru Ivanu Pejakoviću i Kati Ronko.