Petak, 08 Ožujak 2024 15:21

Svečana prisega 41. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u vojarni 123. brigade HV Požega

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA -  Svečana prisega 41. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju održana je u vojarni „123. brigade Hrvatske vojske“ u Požegi, a prisegu je položilo 116 ročnica i ročnika, od kojih je 11 djevojka i 106 mladića. To je nešto više nego prošli puta, ali višestruko manje nego kada se počelo sa dragovoljnim osposobljavanjem ročnika u Požegi - istakao je predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović, koji se obratio ročnicima u svečanom postroju za polaganje prisege. Čestitao im je na odluci da služe svojoj domovini, da budu vjerni svojoj domovini, te ih pozvao da se pridruže Hrvatskoj vojci kao profesionalni vojnici, da pristupe i daljnjim specijalističkim obukama i da se obrazuju dalje u Hrvatskoj vojsci.

Prisezi je nazočio i ministar obrane RH Ivan Anušić, novo imenovani načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovniku Tihomiru Kundidu, koji su se također obratili dobrovoljnim ročnicima i čestitali im na danopj prisezi i dragovoljnom služenju vojnog roka. Uz visoke vojne časnike prisezi su nazočili i požeško-slavonska županica Antonija Jozić i požeški gradonačelnik Željko Glavić. 

Program dragovoljnog vojnog osposobljavanja provodi se od 2008. godine u Oružanim snagama Republike Hrvatske u skladu s Pravilnikom o dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama Republike Hrvatske te potrebna znanja i vještine za služenje u pričuvnom sastavu Oružanih snaga. Ono je ujedno i jedan od uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu. Ukupno do sada, odnosno od 2008. godine do danas, dragovoljno vojno osposobljavanje uspješno je završilo više od 11 000 ročnika i ročnica.