Četvrtak, 07 Ožujak 2024 16:58

Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi potpisao sporazum s Prehrambeno tehnološkim fakultetom iz Osijeka o uspostavi novih studija

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Potpisan je sporazum o suradnji Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi s Prehrambeno tehnološkim fakultetom iz Osijeka. Sporazum su potpisali dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja dr. sc. Borislav Miličević i dekan Prehrambeno tehnološkog fakulteta iz Osijeka dr. sc. Jurislav Babić, u nazočnosti prorektora za strategiju razvoja i financije Sveučilišta Drage Šubarića i prorektora za međuinstitucionalnu suradnju prof. dr. art. Roberta Raponje.

IMG 5228 770x450

 - Znamo da od jeseni Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku dolazi u Požegu sa studijem ranog i predškolskog odgoja, a naravno tu su i druge stvari koje ćemo raditi zajedno s Fakultetom turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Danas su potpisali sporazum o suradnji kojim će raditi na uspostavi zajedničkih studija, to je jedna od strateških odredišta Sveučilišta u Osijeku. Osim toga, formirat će i istraživačke timove koji će biti u mogućnosti prijaviti veće projekte. Druge sastavnice imaju interesa raditi u Požegi. Rekao bih da se u Požegi nazire jedan mali kampus koji će omogućiti da se druge sastavnice uključe, bilo sa studijima ili kraćim programima, programima cjeloživotnog učenja i svega što Sveučilište može ponuditi – rekao je prorektor Drago Šubarić.

 - Naš Fakultet je dugi niz godina surađivao s bivšim Veleučilištem u Požegi i ta se suradnja naravno nastavila i s Fakultetom turizma i ruralnog razvoja. Zajedno smo radili na ustroju novih studija, već dugi niz godina naši znanstvenici surađuju, a ovaj sporazum je temelj da tu suradnju dignemo na višu razinu. Da možemo prijavljivati ozbiljnije projekte, infrastrukturne projekte za opremu, za financiranje znanstvenih istraživanja i općenito. Sada zajedničkim snagama izvodimo određene studijske programe, naši profesori ovdje predaju, isto tako profesori odavde predaju kod nas i tako je već dugi niz godina  – rekao je dekan Babić.

 - Meni kao dekanu je iznimno drago što nas druge sastavnice Sveučilišta J.J. Strossmayer podržavaju i što nas prije svega Uprava Sveučilišta podržava u razvoju. Malom fakultetu s relativno malim brojem nastavnika u znanstvenim znanjima je teško sudjelovati i kandidirati se na velike projekte. Stoga smo se odlučili da s partnerskim institucijama dogovorimo suradnju, kako bismo zajedno postigli onu znanstvenu izvrsnost. S druge strane, mi u Prehrambeno tehnološkom fakultetu vidimo na određen način mentora kad je u pitanju prehrambena tehnologija i kad je u pitanju naš studij eno-gastronomije. Nadamo se da ćemo u narednom periodu, uspješno realizirati i diplomski studij i to u onom hibridnom obliku, kako bismo olakšali našim studentima dolazak na nastavu, a sve kako bismo povećali studentsku bazu. Veselimo se znanstvenoj suradnji i podršci Sveučilišta kad je u pitanju znanost. Nadamo se da će Požega uistinu u narednim godinama postati kampus. Tu će trebati riješiti određen broj prostornih pitanja za koje smo polako kandidirali prijedloge projekata, nadamo se da ćemo to uspješno i realizirati – zaključio je dekan Borislav Miličević.