Nedjelja, 03 Ožujak 2024 09:10

119. Redovna i Izvještajna Skupština DVD Brestovac u pripremama za obilježavanje velikog jubileja od osnivanja 1905. godine

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

BRESTOVAC - U nedavno izgrađenom Vatrogasnom domu u Brestovcu, koji su ove godine morali sa izvođačem radova sanirati, najviše na krovištu zgrade, održana je 119. Redovna i Izvještajna Skupština DVD Brestovac. Središnje je to vatrogasno društvo Općine Brestovac i kao takvo glavni oslonac za sve intervencije u zaštiti i spašavanju osoba i materijalnih dobara, ne samo od požara, nego i ostalih ugroza, elementarnih nepogoda, nesreća u prometu i brojnih drugih akcidenata. Uz njih kao prvu udarnu snagu aktiviraju se još četiri DVD iz okolnih mjesta općine Brestovac. Kako je to i jedno od centara Javne vatrogasne postrojbe Požeško-slavonske županije u njemu su i dva stalno zaposlena profesionalna vatrogasca koji prvi odgovaraju na sva traženja pomoći i intervencije.

Po izvješću predsjednika Mihaela Dijakovića i zapovjednika Alena Ugrina društvo radi odlično, a samo protekle godine imali su 331 intervenciju od kojih samo 6 na požare, a najviše su izlazili na pomoć zbog nevremena koje je zahvatilo desetak naselja Općine Brestovac. Tu su intervenirali u čak 248 slučajeva, sa svim vatrogasnim snagama, operativom i tehnikom Vatrogasnog centra Brestovac, svih DVD-a pod Ivandola, Zakorenja, Jaguplija do Orljavca, a u pomoć su im posebno s tehnikom i vatrogasnim ljestvama pristigli iz DVD Kaptol, DVD Velika i DVD Jakšić.

Posebno su ponosni na svoju djecu i vatrogasnu mladež kojih je povećan broj a i postigli su odlične rezultate na natjecanjima, za što su ih sve nagradili priznanjima, zahvalnicama i Vatrogasnim statuama. Organizirali su i 2. Vatrogasni kup na koji se odazvalo 38 ekipa i uzeli za obvezu tako uspješne susrete i natjecanja nastaviti.

Za ove izvanredne aktivnosti na sanaciji nevremena i redovne aktivnosti imali su na raspolaganju 110.750 eura u svom proračunu, a ukupni rashodi bili su 113.410 eura što su nadoknadili ostatkom sredstava iz protekloj godina. U svemu im najviše pomaže Općina Brestovac, za što su se zahvalili načelniku općine Zdravku Mandiću. Općina izdvaja znatno više sredstava od zakonskog minimuma za vatrogastvo, te je samo prošle godine izdvojila 67.200 eura za vatrogastvo.

Kako je Vatrogasno društvo osnovano 1905. godine u 2025 godini obilježit će 120 godina postojanja i rada, što je glavni sadržaj i Plana rada za ovu i narednu godinu, pripreme za proslavu velikog jubileja kojim se svrstavaju u starija društva na području općine i Požeštine.

Povodom toga čestitke im je uputio, ali i posebne zahvale jer su vatrogasci uvijek tu kad ih hitno trebaju, uvijek prvi u djelovanju kada su razna stradanja, ugroze života i materijalne imovine, načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić, koji je najavio i dalju pomoć u financiranju, a i u njihovoj proslavi obljetnice 120 godina društva. Čestitke im je uputio i zapovjednik VZ Županije Marko Ašenbrener, voditelj Službe Civilne zaštite Slavko Marinac, te brojni predstavnici prijateljskih DVD-a iz cijele Hrvatske.

Društvo je uručilo i Vatrogasne spomenice HVZ-a za 40 godina rada Borisu Ožaniću, te za 50 godina rada Dragutinu Blažičeviću. Zahvalnice su dobili i svi koji su pomogli u radu protekle godine i Društva koja su im priskočila u pomoć u elementarnim nepogodama.