Utorak, 20 Veljača 2024 09:20

Udruga informatičara Požeško-slavonske županije na First Lego League Challenge natjecanju u Zagrebu

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ZAGREB - Hrvatski robotički savez organizira FIRST LEGO League, ekipno STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika) natjecanje za djecu između 10 i 17 godina. Ove godine se provodi u 110 država svijeta, a jedna od tih država je i Hrvatska (http://www.firstlegoleague.org/). Na natjecanju je bilo  29 ekipa ( od 34 prijavljene)  iz cijele Hrvatske, iz Osijeka, Slavonskog Broda, Požege, Virovitice, Daruvara, Lipovljana, Križevaca, Kutine, Križa, Ivanić-Grada, Velike Gorice, Luke, Prigorja Brdovečkog, Čakovca, Zagreba, Vižinade, Buzeta, Rovinja, Fažane, Rijeke, Zadra, Podstrane i Splita. Prosječno je u ekipi 8 učenika i 2 mentora, starih između 10 i 17 godina. Prema prijavama bilo je  229 učenika i 61 mentora koji su  nastupili u ovom velikom finalu.

a2

 

Tema natjecanja ove godine je „MasterPiece“, tj. „Remek-djelo“ kojom se potiče djecu da razmisle i istraže vezu između robotike i umjetnosti (npr. glazbene, likovne, kazališne). Na susretu uživo demonstrirali su  svoje istraživačko-inovativne radove. Osim toga, radili su i na dizajnu i programiranju robota. I sve to timskim radom. Ovo natjecanje je drugačije od svih klasičnih natjecanja jer promovira timski rad i kreativna dječja rješenja za velike svjetske probleme. Djeca su na svojim projektima i robotima radila proteklih šest mjeseci. Hrvatski pobjednici sudjelovat će na natjecanju Adrija regije u Sloveniji te imaju mogućnost sudjelovanja na svjetskom natjecanju. Završnicu ovogodišnje sezone održana je, u subotu, 17. 2. 2024. na Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

a3

Udruga informatičara Požeške-slavonske županije prvi put je sudjelovala na ovom natjecanju. Ekipa je nastupila u sastavu: Branimir Varžak, Luka Budimir, Karlo Crnković, Stjepan Benić i Mihael Lucijanić. Samo natjecanje se sastojalo od četiri ravnopravna dijela: Robotska igra, Tehniči intervju, Inovativni projekt i Temeljne vrijednosti. Tema našeg inovativnog projekta je bila Muzej bećarca, gdje smo kroz jedan instrument , tamburicu, upoznajemo javnost s kulturom i običajem našeg kraja. Želja nam je bila kroz ovaj projekt još više upoznati širu javnost s Muzejom bećercem, putem društvenih mreža i različitim  manifestacijama u našoj županiji.

 

a1

 

Zahvaljujemo se Robotičarskom savezu na posudbi lego kompleta, bez kojeg ne bi mogli sudjelovati na natjecanju, također i Županiji Požeško -Slavonskoj kroz čiji projekt smo realizirali odlazak na samo natjecanje.

Također velika hvala Zdenku Miletiću, dipl. inž. na ideji i usmjeravanju pri izradi Inovativnog projekta.

Sve to se ne bi moglo realizirati bez velikog rada na projektu od strane profesorica Sanje Grabusin i Ljiljane Miletić.a4